Filip David: Odgovor premijerke otkriva pravu priroda odnosa sa Crnom Gorom 1Foto: EPA-EFE/ BORIS PEJOVIĆ

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je juče da je nezgodno posetiti zemlju iz koje je proteran ambasador „vaše zemlje i u kojoj je proglašen ‘personom non grata“’.

Brnabić je tako odgovorila na pitanje novinara da li će posetiti Crnu Goru i zahvalila crnogorskom premijeru Zdravku Krivokapiću na pozivu da poseti tu zemlju.

Crnogorski premijer je u dva navrata u poslednjih mesec dana uputio poziv premijerki Srbije da dođe u zvaničnu posetu toj državi, da bi Ana Brnabić tek juče odgovorila da ne prihvata poziv, navodeći razloge za takvu odluku.

– Nadamo se da će to pitanje (ambasadora) moći da se reši, a u bilo kom drugom segmentu dijaloga i saradnje, Vlada Srbije i državno rukovodstvo su pokazali koliko nam znači saradnja sa Crnom Gorom u ovom trenutku – rekla je Brnabić u Skupštini Srbije, gde je učestvovala na konferenciji Ženske parlamentarne mreže, posvećene stanju rodne ravnopravnosti u Srbiji.

Ona je kazala da na izričit zahtev predsednika Republike Srbije nije uzvratila recipročnim merama Crnoj Gori i da je zadržala njenog ambasadora u Beogradu.

Pre ove izjave Ane Brnabić, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, rekao je da je premijerki Ani Brnabić „nezgodno“ da ode u zvaničnu posetu Crnoj Gori, jer nema ko da je dočeka na aerodromu.

– Srpsku premijerku Anu Brnabić u Crnoj Gori ima ko da dočeka, ali je pitanje da li će ona naći vremena da dođe – reagovao je crnogorski premijer Krivokapić i poručio da Vlada neće odustati od pokušaja normalizacije odnosa.

Filip David: Odgovor premijerke otkriva pravu priroda odnosa sa Crnom Gorom 2

Krivokapić je crnogorskoj agenciji MINA rekao da nije pitanje ko će dočekati premijerku Srbije, nego „da li će ona naći vremena da dođe i da pozdravi sve one koji bi je rado videli u Crnoj Gori, jer je ona predsednica Vlade bratske i susedne Srbije“.

On je povodom izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je premijerki Ani Brnabić „nezgodno“ da ode u posetu, rekao da građani Srbije i Crne Gore žele da se odnosi normalizuju.

– I našem narodu ne bi trebalo ispostavljati probleme u vidu tehničkih pitanja hoće li premijerku dočekati otpravnik poslova ili ambasador. I u tom formalnom smislu ima je ko dočekati – rekao je Krivokapić.

On je istakao da je poziv i dalje otvoren za „najbliže susede“, sa kojima crnogorski zvaničnici dele „ljubav i brigu za građane, bilo da žive u Srbiji ili Crnoj Gori“. Dobrodošla je i ona i svako iz Srbije, jer „mi nećemo odustati od pokušaja da normalizujemo odnose dve države“, poručio je Krivokapić. Kako je naveo, odustati od toga značilo bi odustati od rođaka, braće, prijatelja, istorije, tradicije.

– A mi smo jedan režim, između ostalog, poslali u prošlost baš zbog činjenice da je hteo da nam upravo sve to oduzme – dodao je Krivokapić.

Komentarišući razloge zbog kojih Ana Brnabić ne želi da ode u zvaničnu posetu Crnoj Gori, Filip David, pisac i član Političkog saveta Građanskog demokratskog foruma, ocenjuje za Danas da se „ovakvim odgovorom samo otkriva prava priroda odnosa sa Crnom Gorom“.

– „Mi nismo uzvratili recipročnim merama, ali ćemo vas kazniti.“ Naravno, nije u pitanju samo ambasador. Srpska vlast nije zadovoljna što još nije jasno u kojoj će meri Crna Gora voditi nezavisnu spoljnu politiku i primetno je razočarenje i nervoza što se još uvek ne ostvaruju želje srpskih lobista – zaključuje Filip David za Danas.

Podsetimo, ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović proglašen je krajem novembra prošle godine za personu non grata i od njega je zatraženo da napusti Crnu Goru, a kao razlog Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore je navelo da je Podgoričku skupštinu 1918. godine nazvao „oslobođenjem“ i „slobodnom voljom“ crnogorskog naroda.

„Nakon dužeg i kontinuiranog mešanja u unutrašnje stvari Crne Gore, ponašanja i izjava nespojivih sa uobičajenim i prihvatljivim standardima obavljanja diplomatske funkcije, nakon više usmenih i pisanih upozorenja na neprihvatljivost ovakvog ponašanja, juče je ambasador Božović nelegalnu i nelegitimnu Podgoričku skupštinu 1918. nazvao „oslobođenjem“ i „slobodnom voljom“ crnogorskog naroda, čime je još jednom, na najdirektniji način, omalovažio državu koja mu je dala diplomatsko gostoprimstvo“, navelo je tada Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore tada u saopštenju za javnost.

Između ostalog, u saopštenju je pisalo da je Božović time „unizio i najviše zakonodavno i predstavničko telo – Skupštinu Crne Gore, koja je 29. novembra 2018. godine usvojila Rezoluciju o poništenju odluka Podgoričke skupštine kojima je, ukinut dotadašnji suverenitet Crne Gore, njena teritorija prisajedinjena Kraljevini Srbiji i nasilno detronizovan kralj Nikola Petrović Njegoš“.

Nakon toga, premijer Crne Gore, Zdravko Krivokapić je mesec dana kasnije, odnosno 29. decembra, prošle godine, pozvao Anu Brnabić da početkom ove godine, odnosno krajem januara meseca, poseti Crnu Goru, da bi, pre nedelju dana, taj poziv ponovio Đorđe Radulović, šef crnogorske diplomatije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari