Filip David: Srbija nema političara spremnog da načini istorijski sporazum s Albancima 1Filip David Foto: Medija centar

Kosovo nije Srbija, niti će to više ikada biti, a iako to svi u Srbiji znaju, još uvek je bogohulno tako nešto javno reći, izjavio je naš poznati pisac Filip David.

Neki se, što je sumanuto, nadaju vojnom rešenju, kao da je moguće oružjem vratiti Kosovo u sastav Srbije, iako bi dobar sporazum sa Kosovom zaštitio srpsku manjinu i srpske kulturne spomenike, doneo bi stabilnost i bio primer rešavanja otvorenih pitanja, rekao je David za sarajevski portal Klix.

Prema njegovim rečima, alternativa je rat do istrebljenja, do poslednjeg Srbina i Albanca, što priželjuju ovdašnje patriote, ne priznajući ni pod kakvim okolnostima nezavisnost Kosova.

Srbija, nažalost, nema političara spremnog da načini istorijski sporazum s Albancima. To mogu samo veliki državnici, a Vučić to svakako nije. Mediji pod njegovom kontrolom svakodnevno prizivaju oružani sukob i truju narod poluistinama i lažima, istakao je David.

On je kazao da je u Srbiji došlo do paradoksa, jer mnogi od onih koji su nas uveli u tragične sukobe devedesetih ne samo da nisu odgovarali, nego su ponovo u izvršnoj vlasti, a jasno je da oni ne mogu izvesti zemlju iz krize i haotičnog stanja u kojem se nalazi.

Srbija je u lošim odnosima sa Crnom Gorom, Bosnom, Makedonijom i Hrvatskom, a u Evropi ima podršku ekstremno desnih i populističkih stranaka kao što su Nacionalni front Merin Le Pen, Straheova Slobodarska partija, Orbanovi populisti i ultradesničarska Liga za Sever Matea Salvinija, a nemoguće je sa takvim vlastima i takvim saveznicima graditi neku novu, bolju i drugačiju Srbiju, upozorio je David.

Govoreći o odnosu Srbije i Republike Srpske, David je rekao da deo srpskog političkog establišmenta i dalje sanja o Velikoj Srbiji, ali je ukazao da se na isti način govori o Velikoj Albaniji i Velikoj Hrvatskoj.

Na ovom našem ne tako velikom prostoru nemoguće je ostvariti sve te velike želje, ali već i to što one još postoje i što se upisuju u programe nekih političkih partija i u glave običnih ljudi opominje da nacionalističke strasti još nisu iživljene, kazao je David.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari