Filip David: Usijane glave zagovaraju rat i put bez povratka 1Filip David Foto: Medija centar

Pozivanje danas na Zorana Đinđića u smislu toga šta bi on uradio da je u situaciji u kojoj se državno rukovodstvo nalazi, kada je reč o kosovskoj nezavisnosti i rešavanju problema odnosa sa nekadašnjom južnom srpskom pokrajinom, za pisca Filipa Davida čista je manipulacija.

Jedan od osnivača Beogradskog kruga komentarisao je za Danas izjavu predsednika Aleksandra Vučića, koji tvrdi da bi Srbija danas bila članica Evropske unije da je prihvaćena podela Kosova. „Da smo prihvatili ideju razgraničenja kao rešenje za Kosovo i Metohiju, kada je Dobrica Ćosić prvi put to ponudio, danas bi bili članica EU“, izjavio Vučić.

Za pisca Nenada Prokića, takođe, jednog od osnivača Beogradskog kluba, Srbi nisu pitani ni za vreme Ćosića ni za vreme Đinđića ništa, dok je svaka vlast radila šta je htela, a često i protiv velikih sila i same sebe. Predsednik Srbije je u izjavi za RTS rekao i da je Srbija u vreme kada su Ćosić, a i Đinđić o tome govorili, imala mnogo više na Kosovu od onoga što ima danas. On je tako odgovorio na pitanje povodom podsećanja iz LDP-a da su se Zoran Đinđić i Dobrica Ćosić zalagali za ideju razgraničenja kao rešenje za Kosovo i da misli da će „bolje proći od njih“ u realizaciji te ideje.

„Da smo, kada je Ćosić to prvi put ponudio, to prihvatili, danas bismo bili članica EU. Danas bih sa sigurnošću mogao da kažem da će ‘Folksvagen’ kod nas, ovako su nam šanse nevelike u poređenju sa zemljama EU, jer nismo članica, uz problem Kosova“, rekao je Vučić. Vučić je napomenuo da je 2001/2002. godine razgovarao sa Đinđićem u Skupštini o Kosovu, u prisustvu Jovanovića, kada je naša situacija bila mnogo povoljnija – važila je priča „standardni pre statusa“, nismo imali presudu Međunarodnog suda pravde, nismo imali granicu na Jarinju i Brnjaku… „Sada smo u mnogo težoj situaciji, ali bismo odjednom želeli mnogo više. To je zato što ljudi nemaju nikakvu odgovornost…“, rekao je Vučić.

– Danas se mnogi, bez stvarnih dokaza, pozivaju na Zorana Đinđića. Ali nema Đinđića da odgovori šta bi zaista predložio. Zato je pozivanje na Đinđića čista manipulacija. Ono što je sadašnja situacija jeste potonuće u živo blato i uzaludni pokušaji da se iz toga nekako izvučemo – ističe Filip David za Danas.

On dodaje da oklevanje da se dogovor postigne Srbiju gura sve bliže prema provaliji.

– Neke usijane glave, veliki patriote zagovaraju i oružani sukob, što je put bez povratka, opasno igranje vatrom, ali i budućnošću Srbije – zaključuje pisac Filip David.

Prema rečima Nenada Prokića, Srbe su za vreme Ćosića ili Đinđića pitali koliko i sada, dakle, ocenjuje sagovornik Danasa – nimalo.

– Svaka vlast je radila šta je htela, a često i protiv velikih sila i same sebe. Dok ne dođe ona sa sloganom Srbija na Zapadu i mir sa svim susedima, neka se ne vade na narod – ističe Nenad Prokić.

Upitan za Vučićevo stavljanje u isti kontekst Dobrice Ćosića i Zorana Đinđića, kada je reč o rešenju kosovskog problema, Prokić kaže da se svojevremeno dosta pričalo o odlascima Đinđića na divan kod Ćosića.

– Da li ih je bilo ili ne, da li su bili nužni ili dobrovoljni, više nije važno. Ali u posledicama pečenja vola živimo – zaključuje Prokić za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari