Fondacija "Fridrih Ebert": Izbori 2020. najsporniji izbori u Srbiji od demokratskih promena 1Foto: Facebook Fridrih Ebert fondacije

Nemačka Fondacija „Fridrih Ebert“ koja deluje i u Srbiji, u saradnji s Centrom savremene politike je objavila analizu junskog izbornog procesa u kojoj se ocenjuje da su to bili najsporniji izbori u Srbiji od demokratskih promena pre 20 godina i da je posredovanje Evropskog parlamenta bilo neuspešno.

TV-N1 je prenela da se u tom tekstu, pod naslovom „Izbori u Srbiji 2020: Urušavanje poverenja u demokratski proces“, navodi da su i na izborni dan i u izbornoj kampanji, faktički vođenoj tokom vanrednog stanja, zabeležene brojne nepravilnosti i kontroverze koje su u velikoj meri uticale na izborne rezultate.

„Gotovo sve pobrojane manjkavosti nisu bile proizvod tehničkih grešaka ili nesavršenosti izbornog procesa, već očigledan rezultat manjka političke volje za održavanje fer i poštenih izbora“, stoji u ovom izveštaju, prenosi portal „European Western Balkans“ (EWB).

Posebno je indikativno, kako se navodi, da je na izborima bilo rekordnih nepravilnosti i kontroverzi, čak iako se njihov pobednik nijednog momenta nije dovodio u pitanje, kao i da je prethodno mesecima vođen dijalog uz posredovanje Evropskog parlamenta u kojem se vlast obavezala na unapredjenje izbornih uslova.

U vezi s problemima izborne kampanje i izbornog dana navode se nalazi Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA), Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID), Transparentnosti Srbija, BIRODI-ja i drugih organizacija koje su uočile ozbiljnu medijsku ravnotežu, pritiske na glasače, funkcionersku kampanju i zloupotrebu javnih resursa.

Neke od tih oblasti su bile teme pregovora vlasti i dela opozicije uz posredovanje Evropskog parlamenta krajem 2019, kada je usvojen set mera koje se vlast obavezala da će ispuniti.

„Sve ili gotovo sve mere formalno su sprovedene, ali evaluacija pokazuje da one ili nisu pokrile sve oblasti – izuzeti su pritisci na glasače i funkcionerska kampanja, ili nisu imale zadovoljavajući efekat. Kritičari mera su u više navrata ukazivali da su se one ograničile samo na izmene relevantnih akata i usvajanje preporuka, a ne i njihovu primenu“, stoji u izveštaju.

Navodi se da su se, umesto unapređenja izbornih uslova, videle „brzinske promene“ izbornog sistema kojim su narušeni principi Venecijanske komisije, da je funkcionerska kampanja bila vrlo intenzivna, a „vrlo verovatno je bilo i manipulaciju zvaničnom statistikom u vezi s epidemijom korona virusa radi sticanja političke dobiti“.

„Na kraju smo dobili i izbore sa rekordnim brojem nepravilnosti, kao i izborne rezultate koji sami po sebi postavljaju pitanje o demokratskoj prirodi političkog sistema Srbije“, stoji u analizi.

U zaključku piše i da će manjak poverenja u izborni proces, kao i nereprezentativnost novog saziva Skupštine Srbije čiji sastav ne odgovara realnom odnosu političkih snaga u društvu, uticati na produbljavanje političke krize, s obzirom na to da nezadovoljstvo neće biti kanalisano kroz političke institucije.

Među preporukama izveštaja je poziv da se nastavi dijalog uz posredovanje EU tako da uključi sve relevantne aktere i da se odnosi na pitanja fundamentalna za održavanje fer i slobodnih izbora, uz strogo praćenje primene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari