Francuska spremna da upotrebi veto u slučaju lošeg sporazuma sa Britanijom 1Foto Beta / AP Photo/Michel Euler, FILE)

Francuska će staviti veto na trgovinski sporazum EU sa Britanijom ako ne bude ispunjavao određene uslove, posebno u oblasti ribarstva, rekao je danas francuski državni sekretar za evropske poslove Kleman Bon.

„Ako sporazum ne bude dobar… usprotivićemo se tome. Vetom? Da. Svaka zemlja ima pravo veta“, izjavio je za radio Evropa 1 francuski zvaničnik.

Francuska će obavitii „sopstvenu procenu“ sporazuma, rekao je on. „To dugujemo Francuzima, dugujemo našim ribarima i drugim ekonomskim sektorima“, rekao je on.

Rizik od nepostizanja sporazuma „postoji“ i „treba se na to pripremiti“, ponovio je Bon. „Ali, želim da verujem da možemo postići sporazum i to dobar sporazum“, rekao je on.

Londonu i Briselu ostaje vrlo malo vremena da se dogovore o tekstu sporazuma koji bi trebalo da stupi na snagu 1. januara, kada Velika Britanija prestane da primenjuje evropske propise.

Britanija je zvanično napustila EU 31. januara ove godine, a do kraja godine važi prelazni period u kojem se još primenjuju evropski propisi.

Bez postignutog dogovora tog datuma dve strane rizikuju novi ekonomski šok koji će biti dodat na šok izazvan epidemijom korona virusa.

Pregovori se i dalje koče oko garancija koje se traže od Britanaca po pitanju konkurencije, načinu regulisanja sporova u budućem sporazumu i pristupu evropskih ribara britanskim vodama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari