Francuski ambasador u Šapcu: Očuvanje tradicije i prirode 1Foto: Sajt grad Šapca

Ambasador Francuske Žan Luj Falkoni i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović posetili su danas Stari grad i prošetali Savskom avenijom koja je u izgradnji.

Ambasadoru je tom prilikom predstavljen projekat za izgradnju Savaparka, budućeg zelenog pojasa od 300 hektara uz Savu, i istorijat tvrđave.Ambasador Falkoni je ocenio da je Šabac moderan grad sa bogatom istorijom i tradicijom.

-Vaš grad je dinamičan, u ekonomskoj društvenoj i kulturnoj sferi. Oseća se na svakom koraku koliko je Šabac živ grad. Ovde se spajaju bogata istorija i tradicija ali i moderan atraktivan pristup kulturnoj baštini grada, rekao je ambasador Francuske.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović rekao je da izgradnja Savaparka u Šapcu može biti model za druge lokalne samouprave u Srbiji za rešavanje lokalnih problema.

-Zahvaljujem se ambasadoru Francuske na poseti i prilici da razmenimo iskustva i da pokažemo šta smo uradili. Najvažnija pozicija o kojoj treba da razgovaramo je Savapark.

Ovaj projekat daje odgovore na razne probleme sa kojima se gotovo sve lokalne samouprave u Srbiji suočavaju. Mi želimo da dobijemo mišljenja i ekspertize naših prijatelja iz Holandije, SAD, iz Nemačke i naravno iz Francuske.

Možda je baš ovaj park koji ovde gradimo budući evropski park koji pokazuje da na jedan moderan evropski način mogu da se rešavaju izazovi sa kojima se lokalne samouprave suočavaju. Da se reši odbrana od poplava, da se uredi grad na korist svima, da se izgrade zelene površine za kulturu, rekreaciju i sport, umesto stambenih površina, i da se omogući građanima jedan kvalitetan i pristojan život, kazao je gradonačelnik Zelenović.

Pre šetnje kroz Stari grad, gradonačelnik i ambasador sastali su se u Gradskoj kući gde su gostu prezentovani privredni potencijali grada i šabačko direktno odlučivanje o trošenju novca od poreza na imovinu u mesnim zajednicama.

Inače, Evropska unija je najveći investitor u Šapcu, jer je najvećim delom učestvola u izgradnji postrojenja za prečišćavannje otpadnih voda, regionalne deponije, kao i u izgranji obalutvrde na Savi i Drini čime je čitav ovaj kraj zaštićen od poplava.

Šabac je posebno vezan za Francusku, jer je nazvan i „Malim Parizem kao i “Srpskim Verdenom“, a brojni su đaci i studenti koji su završili su škole u Francuskoj, posebno u vreme egzodusa u Prvom svetskom ratu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari