Galbrajt: Granice Kosova nepromenljive 1Foto: Pixabay/Ronnyk

Bivši američki diplomata i prvi ambasador SAD u Hrvatskoj Piter Galbrajt smatra da su granice Kosova nepromenljive i da bi u rešenju tog pitanja mogla da se iskoriste iskustva iz Erdutskog sporazuma, kojim su određena i prava Srba u Slavoniji.

„Neki delovi Erdutskog sporazuma, poput Zajedničkog veća opština, načina samouprave u okviru nezavisnog Kosova, predstavljanje Srba u parlamentu, u Vladi, održavanje veza sa Srbijom – to bi mogli da budu korisni delovi, ocenio je Galbrajt.

U intervjuu za Bi-Bi-Si na srpskom pod naslovom „Menjanje granica na Balkanu – put u beskrajne ratove“, on je istakao da se uvek protivio promenama granica, smatrajući da to otvara vrata beskrajnim ratovima.

Ako je jasno da nema promena granica, onda nema ni svrhe okupirati teritorije ili voditi ratove, konstatovao je Galbrajt.

Galbrajt je ocenio i da savremene države ne bi smele da budu definisane kao nacionalne.

Prema Galbrajtu, „moguće je da će se američka politika menjati jer Donald Tramp verovatno duguje zahvalnost za svoj izbor Vladimiru Putinu i jasno je da je spreman da uradi sve da učini Putina zadovoljnim“

„Ali, da sam na mestu Srba, ne bih očekivao mnogo – mislim da Srbija nije toliko važna Putinu, a od 1999. godine SAD su postale mnogo manje važan igrač na Balkanu – to je sada Evropska unija čija se pozicija ne menja“, zaključuje Galbrajt.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari