Skupština Srbije juče nije izglasala budžet za 2008. jer nije bilo kvoruma. Oliver Dulić, predsednik parlamenta, rekao je novinarima u Skupštini da ga je jedna poslanička grupa obavestila da neće biti kvoruma i da u ovom trenutku nema sve poslanike u sali.
– Da ne ulazim sada u to, dakle, verujem da nije reč ni o kakvom političkom problemu.

Skupština Srbije juče nije izglasala budžet za 2008. jer nije bilo kvoruma. Oliver Dulić, predsednik parlamenta, rekao je novinarima u Skupštini da ga je jedna poslanička grupa obavestila da neće biti kvoruma i da u ovom trenutku nema sve poslanike u sali.
– Da ne ulazim sada u to, dakle, verujem da nije reč ni o kakvom političkom problemu. Nije to prvi put, verovatno će tako biti u budućnosti. Šta da radimo? Izglasaćemo budžet sledeće nedelje – rekao je Dulić.
Na pitanje da li je tačno da je nameravao sinoć da raspiše lokalne izbore, Dulić je odgovorio:
– Ne znam odakle dolaze te informacije. Rekao sam da će lokalni izbori biti raspisani kada budu usvojeni zakoni koji su neophodni prema Ustavnom zakonu. Rekao sam da ćemo, ukoliko se to se ne desi, biti u pravnom problemu i da će u svakom slučaju, sledeće nedelje o tome da se razgovara. Dakle, u ovom trenutku traju konsultacije i u Vladi i sa opozicionim strankama oko načina na koji će zakoni biti doneti i oko termina održavanja izbora. Verujem da je moguće termin oko održavanja izbora i način donošenja zakona dogovoriti unutar vladajuće koalicije, kao što je to bilo dogovoreno oko predsedničkih izbora, ali su postojale određene nijanse oko datuma raspisivanja predsedničkih izbora. Siguran sam da ćemo ovog puta uspeti da se dogovorimo oko preciznog datuma unutar vladajuće koalicije, a u saradnji sa opozicionim strankama. Lokalni izbori nisu šala. Lokalni izbori su veoma važna stvar i u ovome trenutku i imamo prilično lošu atmosferu lokalnih samouprava i potrebno je da se situacija tamo stabilizuje zarad normalnog funkcionisanja komunalnog sistema i zbog toga je to ozbiljan problem kojem se pristupa na ozbiljan način – kazao je Dulić.
On je najavio da će tokom vikenda biti završene konsultacije i izrazio uverenje da će već u ponedeljak zakoni biti u skupštinskoj proceduri, a da će do sledećeg petka ili subote biti usvojeni. Tada će, kako je najavio biti raspisani izbori.
– Dakle, svaka informacija da će lokalni izbori biti raspisani za 3. februar nije tačna kao što nije tačna informacija da se DS dogovorila sa SRS i oko termina i datuma izbora. Tačno je da se razgovara pre svega unutar vladajuće koalicije, ali i sa opozicionim strankama da zakoni budu doneti po ubrzanoj proceduri da bude što manje amandmana i da to bude datum koji će odgovarati svima da više ne bismo stvarali tenzije pošto mislim da nam je dovoljno tenzija – kazao je Dulić.
Na pitanje da li odlaganje glasanja ima veze s odnosima u vladajućoj koaliciji, Dulić je rekao da je „dobio uveravanja da to nema nikakve veze“.
– To je prvo i logično pitanje koje sam i ja pitao. Dobio sam uveravanja da to nema nikakve veze i da prosto neki poslanici ne mogu da stignu do Beograda, a – kao što znate – vladajuću većinu čini 129 poslanika. Za budžet je potrebno 126, a ovoga trenutka kada neke ljude nemamo u sali nije moguće organizovati glasanje. Kao što verovatno neće biti moguće organizovati glasanje u ponedeljak i utorak zbog toga što poslanici katoličke veroispovesti neće biti tu, tako da će najverovatnije dan za glasanje biti sreda, a ja se nadam da ćemo posle toga početi raspravu o zakonima koji su neophodni za raspisivanje lokalnih izbora – rekao je Dulić.
On je dodao i da se ministar za Kosovo vratio iz Njujorka i da će u toku vikenda kontaktirati sa svim šefovima poslaničkih grupa.
– U ovom trenutku traju konsultacije unutar vladajuće koalicije u vezi s tekstom rezolucije koji će, naravno, biti usklađena i sa stavovima opozicionih stranaka. Sednica oko Kosova će biti posebna sednica, koja neće prekidati tok postojeće sednice. Mislim da je realno da ona bude u sredu ili četvrtak – zaključio je Dulić.
Miloš Aligrudić, šef poslaničke grupe DSS, rekao je da odlaganje glasanja nije nešto što se prvi put dešava.
– Među odsutnim poslanicima bilo je i nekoliko iz moje poslaničke grupe, ali to nema veze. Nije bilo ni iz nekih drugih stranaka, ali biće prvom sledećom prilikom. Znači, dogovorićemo se s predsednikom parlamenta da zakaže glasanje prvom prilikom kada to bude moguće. Glasanje o budžetu može se obaviti bilo kada za vreme sednice koja je u toku. Nema krize u Vladi i apsolutno nema nikakvih problema – bio je kategoričan Aligrudić.
Spekuliše se, međutim, da je razlog za nedostatak kvoruma, zapravo razdor unutar vladajuće koalicije nastao usled najava da DSS neće podržati predsedničkog kandidata DS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari