Glasanje u junu ili na jesen 1

Parlamentarni izbori na Kosovu mogli bi da budu održani ili u junu ili na jesen, a uporedo sa glasanjem za novi skupštinski saziv trebalo bi da budu birane i lokalne vlasti, tvrde za Danas nezvanično predstavnici diplomatskih izvora

Komentarišući juče objavljenu vest u pojedinim prištinskim medijima da će izbori na Kosovu biti održani 28. maja ili 4. juna. Naši sagovornici, takođe, tvrde da prevremeni izbori ne bi bili posledica raskola u vladajućoj koaliciji, već „činjenice da je u poslednje vreme znatno ojačala Demokratska partija Kosova“.

„Aktuelni premijer Kosova Isa Mustafa je lider Demokratskog saveza Kosova, dok se Demokratska partija Kosova, bliska kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju, koju predvodi Kadri Veselji, nada da će u novoj podeli karata osvojiti još više poslaničkih mesta“, kažu izvori Danasa.

Naši sagovornici smatraju i da je „malo verovatno“ da će glasanje biti organizovano 28. maja jer bi to „bio suviše kratak rok za vođenje kampanje“, kao i da se „stiče utisak da je pozicija srpskih stranaka oslabljena u odnosu na prethodni period“.

„Uprkos navodima prištinskih medija, ne bi bilo iznenađenje ni kada bi izbori bili raspisani za jesen, budući da je vladajućoj koaliciji stalo da se pre toga okonča proces formiranja vojske Kosova. U svakom slučaju, izborna groznica na Kosovu uveliko traje, konstatuju izvori Danasa.

Prištinski mediji objavili su juče da će Veselji i Mustafa okončati saradnju 25. aprila, kao i da se očekuje da dan ranije pitanje razgraničenja sa Crnom Gorom bude na dnevnom redu kosovskog parlamenta. Kako se tvrdi, ma kakav da bude ishod glasanja o demarkaciji, vladajuća koalicija biće raspuštena narednog dana, što znači momentalno raspuštanje parlamenta, a zatim kosovski predsednik Tači određuje datum izbora, koji moraju da budu održani najkasnije 4. juna.

Rama: Moguće ujedinjenje s Kosovom

Dačić: Velika Albanija je najveća pretnja

Tirana – Ne mogu da isključim ujedinjenje Albanije i Kosova ukoliko perspektiva ulaska država regiona u EU nastavi da bledi, izjavio je juče albanski premijer Edi Rama za briselski Politiko. Upitan o ujedinjenju Albanije i Kosova, Rama je kazao da to nije njegova želja, ali da jeste moguća alternativa za zatvorena vrata EU.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić naveo je reagujući na Ramine reči da je to još jedna potvrda da je stvaranje velike Albanije zajednička platforma svih Albanaca, što predstavlja najveću pretnju za mir i stabilnost Balkana i Evrope. „Pitam međunarodnu zajednicu šta bi bilo da je Vučić rekao da je moguće ujedinjenje Srbije i Republike Srpske ako ne uđemo u EU? Siguran sam da bi se svi oglasili i optužili Srbiju da ugrožava mir. Pitam zato EU, SAD, Veliku Britaniju i ostale, dokle će da ćute kada neko ugrožava Srbiju? Ili je ćutanje znak odobravanja“, poručio je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari