Godfri za VOA: Pomoć Srbiji iz bilo koje zemlje ne treba politizovati 1Entoni Godfri Foto: Beta/ Milan Obradović

Srbija će dobiti deo američke pomoći namenjene borbi protiv korona virusa, a već je dopremljeno 6.000 testova za Kovid-19, potvrdio je u intervjuu za Glas Amerike ambasador SAD u Beogradu Entoni Godfri i poručio da pomoć Srbiji iz bilo koje zemlje ne treba politizovati.

 

Mi smo veliki donator Srbiji, pomažemo i tokom ove krize sa korona virusom, istakao je Godfri i naglasio da su testovi za Kovid-19 samo deo američke pomoći i da će je biti još.

„Radimo sa Crvenim krstom, koji će kupiti pakete sa higijenskih potrepštinama i hranom za oko 4.000 srpskih porodica“, dodao je on i najavio delikodušnu pomoć SAD celom svetu.

Srbija će dobiti deo te pomoći u vrednosti od 1,35 miliona dolara, rekao je Godfi i napomeno da SAD već dugo pomažu Srbiji.

Uloženo je više od milijardu dolara u protekle dve decenije, a to uključuje i donaciju medicinske opreme i bolnici u Nišu, koja je, prema saznanjima Godfrija, sada potpuno osospobljena da učestvuje u testiranju na korona virus.

Prema njegovim rečima, trebalo bi odati priznanje i mnogim američkim kompanijama, Junajted grupi, Filip Morisu, Majkrosoftu i mnogim drugim firmama i pojedincima koji doniraju novac i opremu.

Na opasku da su Rusija i Kina uputile pomoć Srbiji, koju su dočekali visoki državni zvaničnici, poput predsednika i premijerke, što nije viđeno kod pomoći iz Amerike i EU, Godfri je uzvratio da jedini način da preživimo i da nešto obnovimo jeste da radimo zajedno.

Kako je objasnio, trebalo bi biti zahvalan svakome ko je voljan da pomogne drugoj zemlji. Ne želim da vidim politizaciju zahvalnosti, niti da se pomoć koristi u igranju geopolitike, predočio je Godfri i dodao da su Srbiji pomogle i EU i Norveška, kao što su to učinili i UAE, Turska i druge zemlje.

„Nemam vremena da učestvujem u tabloidnim diskusijama. Fokusiran sam da zaštitim američke državljane u Srbiji, da moj tim bude zdrav i da činim sve što je u mojoj moći da pomognem ljudima u Srbiji“, naglasio je Godfri.

„Ministar Ivica Dačić je bio veoma zahvalan i odao je priznanje američkoj pomoći“, rekao je on i zahvalio i Srbiji na pomoći.

Vlada Srbije i Er Srbija su pomogle da se 250 Amerikanaca vrati kući, cenimo tu pomoć prijatelja, istakao je Godfri. Upitan da li ga brine da bi uticaj Rusije i Kine mogao da poraste u Srbiji kada se završi pandemija, Godfri je odgovorio da nije zainteresovan da učestvuje u tom takmičenju.

„Rusija i Kina pomažu Srbiji, Srbija je zahvalna na tome. Predsednik Vučić i Dačić su rekli da je budućnost zemlje u EU, a američki interes je da pomogne Srbiji da ostvari taj cilj“, objasnio je ambasador SAD. Budući da se SAD sa pandemijom virusa Kovid-19, prema tumačenju Glasa Amerike, bore na način koji deluje mnogo liberalnije od onog za koji se Srbija opredelila, Godfri je primetio da uvek postoji tenzija između ova dva pristupa.

„Sjedinjene Američke Države su uvek više od svega cenile slobodu pojedinca“, objasnio je on, ali je „pristup Vlade Srbije nešto što jako poštujemo“.

„Vodim računa da članovi mog tima poštuju pravila, policijski čas, da drže distancu. Radimo mnogo na distanci, i sa medijima tako isto razgovaramo“, obrazložio je Godfri.

„Divim se radu Vlade Srbije, iako svi pravimo greške“, rekao je on i ocenio da je „Vlada Srbije napravila grešku koju je kasnije priznala – „hteli su da ograniče pristup informacijama, ali su to ispravili“. „Čak i pre korona virusa izrazili smo zabrinutost u vezi sa slobodom medija i to nije brinulo samo SAD, nego i EU i OEBS“, naglasio je Godfri.

„Pozvali smo Srbiju da ljudima omogući slobodan pristup informacijama“, poručio je on i izrazio zabrinutost zbog pretnji novinarima.

„Ali mislim da se Vlada Srbije već obavezala da će se, čim bude bezbedno, vratiti normalnom životu“, rekao je Godfri i podsetio da se Srbija obavezala da će ispuniti obaveze na putu ka EU – poštovanje ljudskih prava, slobode okupljanja i medija.

Pošto mu je otac nedavno preminuo od korona virusa, Godfri je rekao da su ga mnogo utešile poruke saučešća i zahvalio se ljudima u Srbiji na tome.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari