Godfri: Zdrava debata suština demokratije 1

Ambasador Sjedinjenim Američkih Država u Srbiji Entoni Godfri tokom svoje prve posete Šapcu primljen je prvo u Gradskoj kući, da bi zatim zajedno sa šabačkim rukovodstvom prošetao centrom grada.

Na Gradskom trgu položio je cveće na spomenik šabačkim žrtvama. Tom prilikom govore su održali on i gradonačelnik Nebojša Zelenović.

– Impresioniran sam svime što ste preduzeli da privučete strane investicije i omogućite bolji život svojim sugrađanima. Veoma cenim vaš iskren razgovor o izazovima i mogućnostima pred kojima se nalazi ne samo Šabac već i Srbija u celini. Raduje me što vidim da se u Šapcu različita mišljenja mogu čuti i u okviru civilnog društva i u lokalnoj vlasti. Smatram da je zdrava debata esencijalni deo aktivnog demokratskog društva i uveren sam da ovaj grad ima svetlu budućnost, poručio je ambasador.

– Pred ovim spomenikom koji zrači tugom ali i lepotom odajemo poštovanje onima koji su ovde izgubili živote u Drugom svetskom ratu. Tokom 139 godina diplomatskih odnosa, SAD i Srbija su zajedno nosile teret stradanja kroz dva svetska rata. SAD veoma cene partnerstvo sa Srbijom u borbi protiv fašističke tiranije u Drugom svetskom ratu, kao i naše današnje partnerstvo koje ima ogroman potencijal za budućnost. Iskreno verujem da će naša saradnja i srdačni odnosi nastaviti da se razvijaju i ubuduće. Želim vam svima mnogo uspeha u daljim naporima da vaš grad postane snažniji i bogatiji. Posebno značajna je zajednička realizacija projekta za odgovornu vlast na kojem radi naša ambasada, rekao je ambasador Godfri.

Gradonačelnik Nebojša Zelenović podsetio je na dobru saradnju sa američkom ambasadom jer je i prethodni Kajl Skot više puta boravio u Šapcu.

– Za nas Šapčane ovo je važan dan, ja se zahvaljujem američkom ambasadoru na poseti i toplim rečima koje je uputio. Mi smo slobodan, otvoren i prijateljski grad koji želi dobre odnose sa svima. Želimo da vidimo Šabac i Srbiju u Evropskoj uniji i želimo da Srbija bude deo zapadne civilizacije. Oduvek smo ponosni na prijateljstvo koje imamo sa američkom ambasadom. Mi smo danas pokazali zašto smo dobili nagrade za grad koji je najbolje mesto za investicije domaće i strane, za otvoreni grad, za otvorenu, brzu i efikasnu administraciju. I naravno, ponosni smo na nove projekte i novi investicioni ciklus u našem gradu. Mislimo da Šabac može da bude primer grada koji je otvoren, u kome se misli, govori i radi slobodno i želimo da Srbija bude takva. I verujem da ćemo uz pomoć SAD i doći do toga, naglasio je Zelenović.

Ambasador Godfri posetio je i Sabornu crkvu u Šapcu kao i Narodni muzej. „Nazdravimo za odgovornost i transparentnost, za Sjedinjene Američke Države i Srbiju! Oduševio me podatak da su šabačke kafane prve otvorile svoja vrata ženama!“, napisao je Godfri na svom zvaničnom Tviter nalogu i okačio snimak sa zajedničkog ručka sa Zelenovićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari