Godinu dana od kako je opozicija opkolila zgradu predsedništva na Andrićevom vencu 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

To je bio važan trenutak kada su se protesti pretvorili u demonstracije protiv vlasti, kaže za Danas Boško Obradović, predsednik Dveri, opisujući 17. mart prošle godine kada su građani sa opozicionim liderima opkolili zgradu Predsedništva na Andrićevom vencu praveći živi zid i zahtevajući da državno rukovodstvo i čelnici RTS podnesu ostavke.   

Opkoljavanje predseništva usledilo je dan posle upada demonstranata i lidera opozicije u zgradu RTS sa zahtevom da gostuju u dnevniku javnog servisa. To im nije dozvoljeno, policija je reagovala i iz zgrade izbacila demonstrante. Lideri opoziciinog Saveza za Srbiju pozvali su građane da se okupe ispred Predsedništva jer je predsednik države najavio svoje obraćanje javnosti.

Osim sukoba demonstranata sa policijom koja nije dozvoljavala da kamion sa razglasom dođe do Predsedništva, taj 17. mart će ostati upamćen i po tome što su se lideri opozicije po prvi put popeli i govorili sa tog istog kamiona koji je do tada bio jedan od simbola građanskih protesta subotom. Namera opozicije da u obruču drži predsednika trajala je svega nekoliko sati dok nije odlučeno da okupljeni građani pođu do zgrade policije u nekadašnjoj ulici 29. novembra i traže puštanje uhapšenih tog dana i veče pre toga. Ti i tada i protest završio.

Nakupljena pozitivna energija građana koji su tog vrućeg nedeljnog dana došli na Andrićev venac i očekivali „da se nešto desi“ vrlo brzo je nestala jer je posle par sati većini postalo dosadno i otišli su svojim poslovima, a samo nekolicina je ostala da „čuva predsednika“. Aleksandar Vučić, koji obavlja funkciju predsednika države neomatano je izašao iz zgrade.

Da je ipak nešto postignuto smtra Obradović.

To je bio veoma važan trenutak kada su se višemesečni protesti pretvorili u demonstracije protiv vlasti. Nikada Aleksandar Vučić nije bio uplašen kao tog dana. Prvi put su se uživo u prenosu njegove konferencije za medije iz Predsedništva Srbije čuli i uzvici demonstranata koji su opkolili Predsedništvo. Taj dan će se sigurno ponoviti jer ovaj stepen kršenja Ustava, medijskog mraka, kriminala i korupcije u vrhu vlasti i poniženja građana neće moći još dugo da traje. Ova pandemija je ogolila nesposobnost i neozbiljnost vlasti čak i u očima njhovih najvernijih pristalica. Vučić mora da ode, pitanje je samo vremena. I to više nije do njega već samo do nas. Da bi on pao moramo mi da ustanemo – kaže Obradović za naš list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari