Godišnji izveštaj o napretku Srbije u procesu proširenja najverovatnije će biti odložen 1Foto: EPA/ JULIEN WARNAND

Godišnji izveštaj o napretku Srbije i drugih zemalja u procesu proširenja najverovatnije će biti odložen za jesen, saznaje RTS u evropskim izvorima u Briselu.

Iako je objavljivanje izveštaja prvobitno planirano za jun, „paket o proširenju“ Evropske komisije biće objavljen na jesen, zajedno sa najavljenim ekonomskim i investicionim planom za Zapadni Balkan.

Kao razlog za odlaganje izveštaja o napretku u reformama, izvori u Briselu navode situaciju izazvanu epidemijom kovida 19, koja je „ograničila resurse Evropske komisije“ i otežala rad na izveštaju. S druge strane, navodi se da će zemlje regiona ovim odlaganjem dobiti dodatno vreme, jer su vanredne mere uvedene zbog Kovida 19 otežale i usporile rad na reformama. Komesar za proširenje Oliver Varheji je prošle nedelje pred poslanicima Evropskog parlamenta najavio da će godišnji izveštaj biti objavljen u junu, ali u međuvremenu je došlo do promene plana, o čemu su obaveštene zemlje članice EU.

Evropska komisija će ipak u junu, kako je i planirano, predstaviti nacrt pregovaračkog okvira za Severnu Makedoniju i Albaniju. Na osnovu ovog nacrta, zemlje članice bi trebalo da odluče o daljim koracima i otvaranju prvih pregovaračkih poglavlja za ove dve zemlje. Odlaganje godišnjeg izveštaja o napretku moglo bi da utiče na otvaranje novih pregovaračkih poglavlja u pregovorima sa Srbijom, jer zemlje članice obično uzimaju ovaj izveštaj u obzir pri odlučivanju da li i koliko novih poglavlja otvoriti, navodi RTS.

Sledeća međuvladina konferencija EU-Srbija mogla bi da bude održana 26. juna, kada će ministri opštih poslova EU razgovarati o politici proširenja, ali za to još uvek nema zvanične potvrde. Godišnji izveštaj Evropske komisije daje preporuke i ocenjuje napredak u reformama na putu ka EU u prethodnih dvanaest meseci, a poslednji put je objavljen 29. maja prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari