Gojković: Moja vrata su otvorena za dijalog 1Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbija ka Evropskoj uniji nije toliko negativan u delu koji se odnosi na Skupštinu Srbije, ali ima prostora za unapređenje rada, izjavila je predsednica parlamenta Maja Gojković i navela i da je otvorena za razgovor sa opozicijom.

„Neke mere (o unapređenju rada) sam već predočila, a pozivala sam i pre izveštaja, a nastaviću da pozivam i dalje sve šefove poslaničkih grupa da kroz dijalog dođemo do najboljih rešenja za sve“, rekla je Gojković za „Politiku“ od nedelje, 16. juna.

Ona je ocenila da ključ problema nije u skupštinskim procedurama nego u tom što neko ko nije učestvovao na izborima hoće da preuzme vlast.

„Oni koji nemaju legitimne poslanike u parlamentu su najglasniji protivnici dijaloga u njemu, mada je on jedino mesto za to, što ističu i evropski zvaničnici“, navela je Gojković.

Povodom utiska da je u izveštaju Evropske komisije parlament najgore ocenjen, ona je rekla da se ne slaže sa tim.

„Takav utisak se stvara jer je parlament godinama, šta god da mi uradimo, medijima najlakše meta za kritiku. I sada su promakli delovi izveštaja EK u kojima je registrovan napredak što se tiče sednica na kojima se postavljaju pitanja članovima vlade, da je nastavljeno održavanje debata o pregovaračkim pozicijama Srbije za poglavlja o pridruživanju, kao i da se razmenjuju mišljenja sa civilni sektorom EU“, rekla je Gojković.

Govoreći o izmenana Poslovnika o radu parlamenta, ona je istakla da se dok je ona predsednica Skupštine Srbije Poslovnik novi neće donosti preglasavanjem, „kako je to svojevremeno radila Demokratska stranka“ i istakla da se poslovnik može doneti samo konsenzusom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari