Gojković: Parlamenti da idu u korak sa digitalnim dobom 1Foto: epa effe armando babani

Obaveza parlamenata je da idu u korak sa digitalnim dobom i budu spremni na modernizaciju, otvorenost i efikasniji rad, čime će moći da odgovore na zahteve i izazove koje budućnost nameće, rekla je Maja Gojkoivić, predsednica Skupštine Srbije na 139 zasedanju Skupštine Interparlamentarne unije.

Ona je, obraćajući se na generalnoj debati IPU na temu „Parlamentarno vođstvo u promovisanju mira i razvoja u doba inovacije i tehnoloških promena“, naglasila da je neophodno da parlamenti, dočekaju spremno promene koje su na vidiku, polazeći od interesa razvoja društva i svakog pojedinca.

Gojkovićeva je, kako stoji u saopštenju, ukazala da informatička i digitalna revolucija predstavlja novu etapu u razvoju čovečanstva, a u tom pogledu, važnu ulogu imaju parlamenti koji moraju da pomognu da obrazovni sistemi budu pripremljeni za osposobljavanje pojedinca da savlada i upravlja novim tehnologijama u digitalnoj ekonomiji zasnovanoj na znanju.

„Srbija je prepoznala ovaj izazov i kao jedinstvenu razvojnu priliku. U tom smislu, Srbija je među svoje prioritetne ciljeve postavila osposobljavanje ljudi za novo digitalno doba“, istakla je Gojković.

Rekla je i da je Srbija, okrenuta budućnosti, odlučna da nastavi da u punoj meri doprinosi zajedničkom razvoju, kao i očuvanju regionalne stabilnosti, bez obzira na teškoće i prepreke zaostale iz prošlih, kriznih vremena i dodala da je za takav cilj važan moderan i otvoren parlament, kao ključne institucije svakog demokratskog političkog sistema.

Predsednica srpskog parlamenta navela je i da su Ciljevi održivog razvoja, odnosno Agende 2030 UN prepoznali obavezu unapređenja naučnih istraživanja, poboljšanja tehnoloških mogućnosti industrijskih sektora, inovacija i dodala da je Srbija razvila parlamentarne mehanizme praćenja implementacije Ciljeva održivog razvoja, „a da naša Fokus grupa za implementaciju blisko prati rad Vlade i uključena je u definisanje prioriteta“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari