Grabar Kitarović i Vučić o odnosima dve zemlje 1

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović razgovarali su danas na radnom ručku u Dubrovniku o odnosima i ekonomskoj saradnji dve zemlje.

Kolinda Grabar Kitarović je organizovala radni ručak odmah po dolasku Vučića u Dubrovnik, gde učestvuje na Samitu zemalja članica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP).

Vučić je izjavio da je sa hrvatskom predsednicom razgovarao o položaju Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji i konkretnim problemima koji proizlaze iz deklaracije koju su potpisali u Subotici. Hrvatska strana obezbedila je projekat za kuću bana Jelačića u Subotici, a mi ćemo kuću finansirati, rekao je on. Reč je o velikom novcu, ali ćemo ga naći u pokrajini i republici da to pitanje rešimo, što je dobar znak za Hrvate u Srbiji, rekao je Vučić.

Pomenuo je i pitanje asfaltiranja ulica, kao i finansiranja medija na hrvatskom jeziku.

„Imamo još problema za 10 od 34 udžbenika predviđena na hrvatskom jeziku, jer smatramo da rukopisi na maternjem jeziku nisu dovoljno stručni“, rekao je Vučić. Mi smo izneli i problem Srba u Hrvatskoj i šta očekujemo da se uradi, dodao je on.

Prema njegovim rečima, predstavnici kabineta dvoje predsednika će razmenjivati posete i, kako je naglasio, nastojaćemo da stvari rešavamo u što je moguće bržem hodu.

Govoreći o Samitu Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi na kojem je učestvovao, rekao je da je za Srbiju važno da sačuva mir i stabilnost i da se vidi što više konkretnih projekata koji mogu zajedno da se sprovedu, jer to donosi bolji život građanima Srbije. On je izrazio nadu i da će uskoro moći da se postigne dogovor o tome da Beograd bude sedište Transportne zajednice i ocenio da bi to bila dobra vest za građane Srbije.

Povodom izjave crnogorskog ministra odbrane Predraga Boškovića da bi Podgorica učesvovala u eventualnoj intervenciji alijanse na Kosovu, Vučić je rekao da ne želi da kaže šta o tome misli, jer na taj način ne bi odgovorio onome što građani očekuju od svog predsednika.

„Neka nas vređaju i dalje, neka rade šta hoće, neka izgovaraju šta žele“, rekao je Vučić.

Dodao je i da nema nameru više da insistira na ideji o regionalnoj ekonomskoj zoni, ako to zemlje regiona ne žele. Mislim da je tržište od preko 20 miliona stanovnika mnogo bolje od 7,2 miliona, istakao je Vučić.

Upitan da prokomentariše inicijativu Evropske unije o produbljenju zajedničke odbrambene politike Vučić je rekao da Srbija ljubomorno čuva svoju vojnu neutralnost i nije zainteresovana za ulazak u vojne paktove i saveze.

Ali dodao je: „Za nas je ta ideja veoma interesantna i želeli bismo da čujemo kakvi su planovi“. Uoči sastanka sa visokom predstavnicom Federikom Mogerini u Dubrovniku, rekao je da očekuje da će teme biti dijalog sa Prištinom.

„Nemoguće je da me ta tema preskoči. Nisam te sreće da se jednom desi da nešto drugo bude tema, ali i mora da bude. To je stvar koja se ne rešava u jednom ili tri dana“, naglasio je on, uz ocenu da „dijalog spušta tenzije na terenu“.

Naveo je da će sa Mogerini razgovarati i o evropskom putu Srbije, neophodnim reformama, ali i predstojećoj konferenciji u Trstu.

Prethodni susret Vučića i Grabar Kitarović održan je 23. juna u Beogradu, kada je hrvatska predsednica prisustvovala svečanom prijemu povodom preuzimanja dužnosti predsednika Srbije. Tom prilikom Vučić i Kitarovićeva najavili su intenziviranje kontakata i razgovora s ciljem rešavanja preostalih otvorenih pitanja između dve zemlje.

Hrvatska, koja predsedava Procesu saradnje u Jugoistočnoj Evropi, domaćin je današnjeg samita u Dubrovniku, kojim završava predsedavanje tom regionalnom inicijativom.

Plenarnu sednicu samita otvorila je hrvatska predsednica koja je u uvodnom govoru rekla da inicijativa (SEECP) uspešno kombinuje zajedničke interese zemalja Jugoistočne Evrope.

„Svaka od zemalja odabrala je vlastiti put, ali na ovaj ili onaj način imamo zajedničku evropsku perspektivu“, rekla je Grabar Kitarović i dodala da Evropska unija mora da bude usredsređena na evropsku perspektivu regiona i nastavi politiku proširenja.

O stanju u regionu, posle Grabar Kitarović, govorio je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić. Predviđeno je i obraćanje predsednika Slovenije Boruta Pahora, predsednika Crne Gore Filipa Vujanovića, predsednika Kosova Hašima Tačija, predsednika Makedonije Đorđa Ivanova, bugarskog premijera Bojka Borisova i turskog vicepremijera Turgula Turkesa.

Vučić će u Dubrovniku razgovarati i sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost, Federikom Mogerini.

U Dubrovniku se sastaju i ministri spoljnih poslova zemalja članica Procesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari