Grabar-Kitarović: Velikosrpska agresija zadala je Hrvatskoj mnogo rana 1Foto: Wikipedia

Na rešavanju pitanja nestalih i dalje ću insistirati kao na ključnom elementu našeg daljeg dijaloga i pune normalizacije odnosa sa Srbijom, kao i naše podrške ulasku Srbije u Evropsku uniju, izjavila je danas predsednica Hrvatske Kolinda Grabar – Kitarović.

„Velikosrpska agresija zadala je Republici Hrvatskoj mnogo rana, ali rana nestalih najveća je od svih“, rekla je Grabar Kitarović, na skupu u Karlovcu, povodom Medunarodnog dana nestalih osoba, prenosi N1 Hrvatska.

Materijalne štete smo obnovili, žrtve smo dostojno pokopali i možemo im s poštovanjem iskazivati počast, ali sudbinu nestalih još nismo razrešili. Taj moralni dug našim nestalima i njihovim porodica kao država još nismo ispunili, dodala je ona.

Naglasila je da je od početka preuzimanja predsedničke dužnosti rešavanje pitanja pronalaska nestalih osoba uvrstila medu svoje prioritetne zadatke.

„Posebno sam insistirala na obnovi političkog dijaloga sa Republikom Srbijom, što je preduslov za željeni napredak prema konačnom rešavanju tog teškog humanitarnog, ali i političkog pitanja. To je bio ključan razlog mog poziva u Hrvatsku predsedniku Srbije Vučiću u februaru ove godine“, podsetila je Grabar Kitarović.

Prema njenim rečima, bilo je odredenih malih pomaka nakon tog sastanka u kontekstu otvaranja boljeg međusobnog dijaloga, ali potrebno je učiniti puno više, tim pre što nema nijednog opravdanog razloga da se odugovlači sa rešavanjem ovog problema.

„Stoga ću na njegovom rešavanju i dalje insistirati kao na ključnom elementu našeg daljnjeg dijaloga i pune normalizacije odnosa, kao i naše podrške ulasku Srbije u Europsku uniju“, rekla je hrvatska predsednica.

Ona je ocenila da je to „politički minimum ispod kojega niko u Hrvatskoj ne sme ići, a ujedno humanitarni maksimum, na koji imamo pravo kao država koja traži svoje građane, na koji imaju pravo sve porodice koje još tragaju za svojim najmilijima“.

Bez ostvarivanja prava na dostojanstven ukop i obeležen grob ne možemo govoriti o pravdi, moralu, evropskim vrednostima niti o bilo kakvim civilizacijskim dosezima, istakla ječ Grabar Kitarović.

Ona je dodala da želi da veruje da u Srbiji postoji dobra volja za konačno rešavanje tog pitanja i izrazila nadu da će sledećih dana i meseci biti postgnut napredak.

Izjavila je i da je, kako bi ne samo politički nego i operativno dala podršku tom procesu, imenovala Ivicu Vrkića, gradonacelnika Osijeka, svojim poverenikom za nestale u Domovinskom ratu.

Grabar Kitarović je naglasila da Hrvatska traga za još 1.952 ljudi nestalih u Domovinskom ratu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari