Grad duhova, na dobrovoljnoj bazi 1Foto: Branislav Jovanović

Otišli su na pauzu za topli obrok od četiri sata i da usput vide Aleksandra Vučića, našalio se jedan od mlađih radnika gradske uprave u Nišu u kameru Srđana Nonića, doskorašnjeg šefa Odborničke grupe Dosta je bilo…

… a sada osnivača opozicione Niške inicijative, u pokušaju da objasni zašto gradska uprava „više nego poluprazna“ u vreme prekjučerašnje posete predsednika Srbije i SNS-a niškoj fabrici Leoni. Nadležni gradski zvaničnici, pak, iznova demantuju da je bilo ko od zaposlenih u gradskom javnom sektoru bio prinuđen da ode na „doček“ Vučića, ponavljajući da je odlazak bio „dobrovoljan“.

– Prema informacijama koje imam, radnik gradske uprave koji se našalio na taj način već je imao problem, pošto je klip o „ispražnjenoj“ gradskoj upravi u vreme Vučićeve posete obišao društvene mreže. On jasno dokumentuje da je gradska uprava Niša u vreme Vučićeve posete bila sablasni „grad duhova“. Najveći broj kancelarija bio je zaključan, a one koje su bile otključane bile su prazne ili je u njima bio po jedan radnik, umesto, recimo, uobičajenih četiri ili sedam. U proseku, od deset kancelarija samo dve nisu bile zaključane. Najveći broj radnika ostao je u sekretarijatu za finansije, valjda po prirodi njihovog posla. Radilo je, doduše, i obezbeđenje na ulazu u zgradu, koje me je pitalo „zašto sam došao“, kaže Nonić za Danas.

Naš list je prethodno objavio izjave više radnika u gradskoj upravi, gradskim opštinama i javnim preduzećima i ustanovama da im je „naloženo“ da prisustvuju svečanom otvaranju pogona Leoni, na kojem je govorio Vučić, kao i da su „pravljeni spiskovi“ onih koji odlaze na taj događaj, a njihovo prisustvo „naknadno proveravano“ pri ulasku u autobuse, koji su ih tamo organizovano odvozili. Neki od njih su kazali da su „morali da odu, jer se plaše da će izgubiti posao“, naglašavajući da su „najvećem pritisku bili izloženi zaposleni na određeno vreme ili po ugovorima o povremenim i privremenim poslovima“ . Pripadnici SNS-a dobijali su sms-poruke u kojima su obaveštavani da je prisustvo „obavezno“ i od njih zahtevana sms-potvrda da će događaju prisustvovati.

Prema nezvaničnim informacijama, svaka od pet gradskih opština navodno je imala obavezu da obezbedi po šest hiljada građana, a svaki od pet Opštinskih odbora SNS-a po dve hiljade pristalica. Na mitingu ispred Leonija bilo je po policijskoj proceni oko sedam hiljada ljudi, a po novinarskim od više hiljada do desetak hiljada. Gradski i opštinski zvaničnici, kao i rukovodioci javnih preduzeća i ustanova, kazali su novinarima da su prisustvovali mitingu jer je reč o „državničkim aktivnostima“ koje po prirodi svoje funkcije moraju da uvaže, ali da „svoje“ zaposlene na to nisu prisiljavali.

– Nije sporno da je deo gradske uprave bio ispred Leonija, što je, uostalom, i normalno jer mi primamo platu iz budžeta koji pune takvi, veliki investitori. Ipak, svi zaposleni su išli na dobrovoljnoj bazi i niko im nije naredio da to moraju da urade. Ja sam zvaničnu pozivnicu Leonija, koja je stigla ne meni lično već gradskoj upravi, prosedio samo sekretarima sekretarijata i šefovima službi. Bilo je normalno da oni sekretari i šefovi koji su u okviru svoje delatnosti imali posla sa Leonijem krenu na događaj, ali ni za njih to nije bilo obavezno, već su to određivale okolnosti – kaže načelnik gradske uprave LJubiša Janić za naš list.

On dodaje da je opozicija proveravala i snimala „ispražnjenost“ gradske uprave upravo u vreme pauze za topli obrok. „Dakle, ne zna se da li su radnici u to vreme bili van kancelarija jer su izašli na pauzu za doručak ili zato što su otišli u Leoni“, kaže Janić.

Otkazana tribina opozicije

Deset opozicionih stranaka i pokreta saopštili su da su prinuđeni da odlože tribinu, posvećenu nameri države da besplatno preuzme Aerodrom „Konstantin Veliki“, jer im nije odobrena velika sala Skupštine grada, iako su uredno podneli zahtev, a sala u vreme planirano za tribinu nije zauzeta. Gradski zvanični kažu da iza odluke da se sala ne odobri „ne stoje politički već isključivo tehnički razlozi“. Tribina je bila zakazana za juče u 17 časova. „Sala nam nije odobrena uz obrazloženje da se u njoj i oko nje obavljaju radovi. Pošto je bila zaključana, tražili smo da se otključa, kako bi i mi videli te radove, ali su prvo govorili da nemaju ključ, a na kraju kazali da neće da nam je otključaju““, kaže za naš list Srđan Nonić, bivši šef odborničke grupe DJB i osnivač grupe građana Niška inicijativa. Na tribinu pozvani svi odbornici Skupštine grada, njih 61.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari