Građanska neposlušnost legitimni metod za smenu vlasti 1Foto: Demokratska stranka

Vlast se sama od sebe nikad neće odreći kontrole medija. Pogotovo to neće uraditi sadašnji režim u Srbiji, koji vlada pomoću medija.

Srbija je zemlja bez institucija, kojom vladar upravlja preko konferencija za novinare i višečasovnih televizijskih intervjua, u kojim se objavljuje šta će raditi vlada, ministri, sudovi, sportski klubovi… Da bi se to promenilo, potrebni su nam slobodni i pošteni izbori, a slobodnih i poštenih izbora nema bez slobode medija, govora i mišljenja. I to onda zaista deluje kao začarani krug, odnosno vrzino kolo iz kojeg izlaza nema. Izlaz, međutim, postoji i on je u otporu i nepristajanju na takav poredak stvari. Demokratski deo javnosti i društva može i mora podržati nezavisne medije i iskoristiti dostignuća savremene tehnologije u pravovremenom, istinitom i objektivnom informisanju – kaže za Danas Tatjana Manojlović, jedna od kandidata za potpredsednika DS-a i novinarka u dokumentarnom programu Radio-televizije Srbije.

Sagovornica Danasa napominje da i građani sami treba da budu uporni i nepopustljivi u borbi za ono što im pripada i što im je oteto, a tu, kako kaže, pre svega misli na javne medijske servise i nezavisna regulatorna tela.

Na pitanje da li se do slobodnih medija može doći uz pomoć evropskih parlamentaraca, ona odgovara da njihovo posredovanje u pregovorima vlasti i opozicije oko boljih izbornih uslova može samo da predstavlja još jedan vid pritiska, ali ne i rešenje problema.

„Oni ne treba da se stavljaju ni na jednu stranu u našim unutrašnjim sporovima, već samo da nam pokažu kakvo je stanje u njihovim zemljama. Ukoliko je cilj Srbije da postane članica Evropske unije, a to je zvanična politika sadašnje vlasti, onda ne može unedogled odbijati da primeni evropske standarde u oblasti slobode medija. Alternativa im je da javno odustanu od evropskog puta. To je realan prostor za borbu“, kaže Manojlović.

Na pitanje može li se do slobodnih medija i slobodnih izbora sa ovakvim javnim servisom, gde je i ona zaposlena i njihovom selektivnom pristupu informacijama, Manojlović kaže da su njeni stavovi poznati i kući u kojoj radi i da nema problem da ih saopšti i javno. A ti stavovi su da je neophodno osloboditi oba javna medijska servisa političke i ekonomske kontrole i uticaja vlasti i svih nelegitimnih centara moći.

„I dalje mislim da je RTS televizija sa vrlo kvalitetnim sadržajima, izuzetnim dokumentarnim, obrazovnim, naučnim emisijama, uostalom i sama radim emisije kojima sam jako zadovoljna, ponosna sam na to što će jednog dana ostati iza mene i što će protokom vremena tek dobiti na specifičnoj težini. Nažalost, dnevni informativni sadržaji nisu u skladu sa zakonskom obavezom koju Javni medijski servis ima, a to je da štite Ustavom zagarantovano pravo građana na objektivno, profesionalno i blagovremeno informisanje“, objašnjava sagovornica Danasa.

Upitana kako doći do smene vlasti, ako nema slobodnih izbora i slobodnih medija i da li je građanska neposlušnost rešenje, Manojlović odgovara da su građanski bunt, neposlušnost, pobuna, uvek moguća rešenja za smenu autokratskih i antidemokratskih režima.

„To su legitimne metode za kojim građani posežu kada nemaju drugog načina da stanu na put svevlašću i samovolji onih koji su uzurpirali državu i njene institucije, pa tako i živote svih građana. Tim metodama u suštini nije imanentno nasilje, odnosno one ne uključuju nužno i nasilje, kako to pokušava da predstavi sadašnja vlast. Strategija i metode nenasilnog otpora su razvijene upravo sa ciljem da se autokrate i cezaristički diktatori prisile da odstupe bez fizičkih sukoba, žrtava i krvoprolića. Po pravilu, samodršci i autokrate odlučuju na koji način će otići sa vlasti. Tek ćemo videti šta je odabrala naša sadašnja vlast. Demokrate su 2012. godine izgubile na izborima i mirno predale vlast. Sa ove tačke gledišta, to izgleda kao bajka“, napominje aktuelna predsednica Odbora za informisanje u DS i kandidatkinja za potpredsednicu stranke.

Manojlović kaže da je kandidatura za potpredsednicu Demokratske stranke logičan i prirodan korak u njenom dugogodišnjem stranačkom radu i društvenom aktivizmu.

„Od prvog dana podržala sam i zastupala politiku unutrašnjih promena, reformi i obnove Demokratske stranke, koju je vodilo dosadašnje stranačko rukovodstvo. Meni je jedino žao zbog toga što mi to sprovodimo tek sada i što reforme nismo sproveli pre tri godine, kada je izabrano dosadašnje stranačko rukovodstvo. Da smo to tada uradili, do sada bismo već izašli na „zelenu granu“. Nažalost, mi smo bili suočeni sa opstrukcijom, podmetanjima i udarima od strane razvlašćenih unutarstranačkih struktura i funkcionera, koji se nisu mirili sa gubitkom uticaja u stranci. U želji da vrate kontrolu, pokušali su da izvedu stranački puč i da na silu, nezakonitim i nelegitimnim metodama, preotmu stranku od njenih članova i legalnog stranačkog rukovodstva. Taj dobro pripremljen, organizovan i od strane nekih centara moći izvan stranke podržan pokušaj prevrata, sprečen je zahvaljujući članstvu koje je prozrelo o čemu se radi i koje nije dalo čak ni privid legitimiteta tom poduhvatu“, kaže Manojlović i dodaje da Demokratska stranka sada slobodno diše, unutarstranački izbori se obavljaju demokratski, u miru i duhu tolerancije, bez svađa, pritisaka, podmetanja, ali i da u DS ima mesta za sve koji su spremni na udarnički rad i vraćanje poverenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari