Građanski demokratski forum: Promena naziva ulica dokaz nacionalističke ksenofobije 1Foto:Stefana Savić

Namera gradskih vlasti Beograda da u glavnom gradu promene imena ulica koje se zovu po mestima ili lokalitetima sa prostora nekadašnje Jugoslavije, necivilizovan je gest retrogradne svesti, saopštio je Građanski demokratski forum.

Kako se navodi, vlast time hrani svoje ekstremne pristalice, udovoljavajući im u održavanju mržnje koja se rasplamsava poslednjih trideset pet godina, koja je i Jugoslaviju i Srbiju dovela do ruba propasti.

“Ako ne umemo da radimo i da na mudar i konstruktivan način unapređujemo grad, sopstvenu zemlju i širi region, umemo da menjamo nazive ulica i da brišemo sećanje na zemlju u kojoj se bolje živelo nego u ovoj, to je poruka ideologa vlasti, koji deluju po principu trla baba lan. To je još jedna primitivna dosetka kojom se pažnja skreće sa mnogo važnijih pitanja i provociraju građani koji drugačije misle i imaju potpuno razumljivu emociju prema prostoru i mestima sa područja nekadašnje Jugoslavije, sa kojih su mnogi i potekli”, navodi se u saopštenju.

Građanski demokratski forum je osudio ovaj čin ksenofobije, mržnje prema stranom i drugačijem, Wjer je to nama u Srbiji, iako je van Srbije, i danas mnogo bliže kao deo zajedničke prošlosi, a sasvim sigurno i deo zajedničke regionalne budućnosti”.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

29 reagovanja na “Građanski demokratski forum: Promena naziva ulica dokaz nacionalističke ksenofobije”

 1. Jao bre, pa sve ulice koje se menjaju su vezane za Hrvatsku i Sloveniju, i ja mislim da je to trebalo mnogo ranije. Oni nas mrze i dosta tolerancije više, ja sam baš gledao koliko ima tamo u Zagrebu naših naziva. Tako da ovo podržavam jer ovo nije nacionalizam nego patriotizam.

  • U kom veku i gde su do sada živeli ovi „građani“?Morm im javiti tužnu vest:Umro drug Tito!!!

  • I gde su Sarajevo i Mostar, u Hrvatskoj ili Sloveniji?
   Jesi li se uopšte informisao o ovoj temi ili reaguješ samo na naslove?

  • @Koki***Ali zato u Zagrebu postoji Tehnički muzej Nikola Tesla.

  • Menu ne smetaju to stari nazivi ali Blagoje Jovovic treba da ima ulicu u Beogradu.

 2. Sta je vama ovde nejasno, nista se nece desiti sto se vec nije desilo u susednim drzavama ali se ne secam da ste tada digli dzevu o ksenofobiji????

 3. Nije to samo nacionalistička ksenofobija, nego i pomocija prostote i primitivizma i pranje ruku pred rušenjem poslednjih tragova ustavnosti Srbije. Ima tu i medijskog umivanja zbog nedićevske politike prema Kosovu i Metohiji od strane SNS-a, koju GDF, gle ironije, zdušno podržava. Neka se gospoda iz GDF-a odluče šta hoće. Ne može podrška fašističkom projektu Velike Albanije iz Drugog svetskog rata i poštovanje tekovina Narodno-oslobodilačke borbe. Ne može i najgora nedićevština i poštovanje emancipatorskih tekovina Jugoslavije.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.