Građanski preokret: Martinović da se izvini Birou za društvena istraživanja 1Aleksandar Martinović Foto: FoNet / Zoran Mrđa (arhiva)

Građanski preokret osudio je izjavu šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandra Martinovića, koji je rezultate istraživanja Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) nazvao „opasnom pojavom s elementima krivičnog dela“.

Građanski preokret smatra da se radi o nedopustivom pritisku na istraživače.

„Martinović bi morao da se izvini zbog onog što je izgovorio, a bilo bi poželjno i da nauči kako izgledaju sociološka istraživanja. Da izjava Aleksandra Martinovića nije slučajnost, već politika Srpske napredne stranke, vidi se iz autorskog teksta predsednika Srbije Aleksandra Vučića „Elita i plebs“ kojim je pokušao da na sarkastičan i populističko-demagoški način ospori činjenicu da njegova vlast podršku crpi prvenstveno iz najneobrazovanijeg i ostarelog dela stanovništva. Takvo ponašanje i takav rečnik predsednika republike su nedopustivi u modernom, demokratskom društvu“, navodi Građanski preokret u saopštenju.

Dodaju da podršku, a ne hajku, zaslužuju svi koji razmišljaju i govore kritički, ponašaju se u skladu sa svojim obrazovanjem i moralom, a ne prema volji i očekivanjima vlastodržaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari