Građanski preokret: Protest se ne sme svesti na kampanju za jednu izbornu listu 1Foto: Vesna Torović

Protest u Srbiji se prethodnih meseci rasplamsao jer zadovoljava potrebu građana za javnošću i debatom među različitim akterima političke scene u uslovima dugotrajnog odsustva takve debate u skupštinama i medijima, saopštio je Građanski preokret.

Kako navode u saopštenju, protest je pokazao da je dijalog različitih potreban i moguć, jer je on brana nedemokratskoj vlasti koja želi da zatre javnost, a time faktički obesmisli i izbore i demokratiju.

Građanski preokret sa žaljenjem konstatuje, dodaje se, da protest ideološki postepeno skreće u desno, da postaje kišobran za povremene epizode govora mržnje i uspostavljanje monopola jedne koalicije nad svima koji protestuju.

Protest se ne sme svesti na kampanju za jednu izbornu listu uz nastavak negovanja podaničkog obrasca „ćuti, radi šta ti se kaže, ne talasaj“, upozoravaju iz iz Građanskog preokreta i dodaju da je društvu u Srbiji potrebno činjenično zasnovano i ideološki opredeljeno višeglasje umesto potiskivanja različitosti pod bilo kojim izgovorom.

Etiketiranje kao pomagača režima svih onih koji postave pitanja o načinu izbora govornika, o najavljenim i sprovedenim akcijama tokom protesta i izvorima njihovog finansiranja, izuzetno je loša praksa, ističe se u saopštenju.

Protest će biti uspešan, zaključuju iz Građanskog preokreta, samo ako iznedri vrednosti i aktere demokratskog drustva i ohrabri građane za glasni dijalog i kritički pristup svim društvenim pojavama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari