Gradonačelnik Šapca Zelenović najavio tužbu protiv predsednika SNS Vučića 1Nebojša Zelenović Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

Nakon izjava predsednika Aelksandra Vučića o navodnoj nepotrebno uvedenoj vanrednoj situaciji  zbog  izbora u Šapcu, gde je uvredljivim rečima govorio o gradonačelniku Nebojši Zelenoviću najavljena je zvanična tužba pred pravosudnim organima Srbije. 

– Očekujem da će on da smogne hrabrosti da se pojavi na sudu u tom procesu i da se neće poneti kukavički i pozvati na imunitet kao predsednik. Sve što je rekao je neistina. Više puta sam obavestio predstavnike javnosti o tome da se od juna 2018. godine po nalogu tužilaštva i odluci suda sa mnom kao gradonačelnikom bavi tajna policija, Bezbednosno- informativna agencija i specijalno Odeljenje za borbu protiv organizovanog kriminala, vode postupak u kome sam ja praćen i prisluškivan. To je trajalo dve i po godine nakon čega sam dobio pismo Tužilaštva za organizovani kriminal u kome se navodi da nije utvrđena bilo kakva nezakonitost koja se napominje u tim optužnicama i ja sam praktično oslobođen. Ono što je trebalo da baci senku na rad mojih saradnika, a pogotovo mene, je otklonjeno tim pismom tužilaštva- naveo je  Zelenović na  konferenciji za novinare u dvorištu Gradske kuće. 

On je rekao da je više stotina kriminalaca učestvovalo u pokušaju da se preotme i prekroji prava izborna volja građana Šapca. Ponositi se takvim rezultatom, o tome govori jedna naša narodna izreka, ko se čime ponosi, a ko se čega stidi, rekao je gradonačelnik. Osvrnuo se na Vučićevu izjavu da je krizni štab grada Šapca izmislio vanrednu situaciju, istakavši da se u kovid ambulantu u prethodnih 10 dana javilo 1.116 lica, da je 289 testirano, 150 pozitivno. Čekaju se rezultati 120 ljudi, a 730 kontakata imaju svi zaraženi. Tvrdi i da je bilo više testova, da bi svi testirani bili pozitivni. Vanredna situacija je uvedena u skladu sa preporukama i uputstvom Zavoda za javno zdravlje, naglasio je Zelenović.

-U kovid ambulanti 24. juna pregledano je 77 pacijenata, a samo tri testa je bilo na raspolaganju, 25. juna 94 pregleda i 13 pcr testova, 26. juna 95 pregleda- 16 testova, 27. juna 71 pregled- sedam testova, 28. juna- 66 pregleda, 11 testova, 29. juna 116 pregleda- 15 testova. Od tog trenutka direktorka Doma dravlja i ja krećemo u kampanju traženja testova. Sledećeg dana objavljujem na televiziji da nemamo testova i narednog dana imamo 131 pregled i i dalje 17 testova. U kovid ambulanti imamo 136 pregleda 1. jula, i dalje 17 testova. Danas sam ponovo tražio da se daju testovi i rekao da nam treba minimum 200 dnevno. Pisao sam ambasadorima EU i svakom ko može da pomogne. Tog trenutka počinju da stižu testovi u kovid ambulantu- 2. jula 30 testova i 162 pregleda (urađeno 70 pcr testova), pa 50, pa 80. Juče je rađeno 168 pregleda, sabrani su svi testovi i 120 lica je testirano, a bili bi svi testirani da je bilo dovoljno testova. Kada Vučić kaže da smo izmislili vanrednu situaciju, on kaže da nema potrebe preduzimati bilo kakve mere koje će štiti građane Šapca i da ne treba štiti javno zdravlje građana- podvukao je Zelenović.

U dopisu Zavoda za javno zdravlje stoji da ako se ne poštuju preporuke kriznog štaba treba zabraniti okupljanja u zatvorenom i na otvorenom, što je i urađeno, obrazložio je.

-Ne možete da uđete u restrikcije ako ne uvedete vanrednu situaciju, a sada nam predsednik poručuje da smo fingirali vanrednu situaciju. O čemu se ovde radi? Dok Vučić kaže da nema razloga za brigu, mi kažemo da ima. Kada on kaže da mu nije stalo do zdravlja građana Šapca, nama je stalo i borićemo se za to. Izjave predsednika opasne su po zdravlje Šapčana i svih ljudi u Srbiji i bezbednost i brigu za njihovo zdravlje, a to je ono o čemu mi vodimo računa- naglasio je Zelenović. 

Na delu Kriznog štaba  sa predstavnicima Zavoda, komunalne policije i Gradske uprave razmatrano kako da se spreči dalje širenje zaraze. Od nedelje  će se sve sednice Štaba odvijati elektronski, a sve gradske službe podnosiće izveštaje na dnevnom nivou. Propisane mere štaba tokom vanredne situacije se moraju poštovati, poručeno je sa konferencije za novinare. Planira se da se Veterinarski specijalistički institut uključi u analizu uzoraka, kako bi se ubrzalo dobijanje rezultata testova.                       

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da aktuelni gradonačelnik Šapca i nosilac liste „Nebojša Zelenović-Šabac je naš“ nije u stanju da prizna poraz na lokalnim izborima, a da su neregularnosti na izborima u tom gradu nastale usled propusta tamošnje gradske izborne komisija, u kojoj Zelenovićeve politička opcija ima većinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari