Gradska vlast u Nišu izbegava javnu debatu o aerodromu 1Foto:Fonet/Marko Mišić

Najviši gradski, kao i zvaničnici SNS-a u Nišu nisu pozitivno odgovorili na poziv Inicijative „Ne damo niški aerodrom“ da učestvuju u televizijskoj debati o vlasničkom statusu i budućnosti aerodroma koji im je upućen pre više od sedam dana, saopštili su u Inicijativi.

Inicijativa je na ovakvu debatu prvi put javno pozvala 14. maja, a dva dana kasnije poslala zvanični poziv gradonačelniku Niša Darku Bulatoviću (SNS), šefu odborničke grupe SNS u Skupštini grada Zoranu Perišiću, predsedniku Skupštine Radetu Rajkoviću (Pokret socijalista) i povereniku SNS za Niš Zvezdanu Milovanoviću. Poziv za debatu „sa jasnim pravilima i pod fer uslovima“ upućen je i niškim televizijama Belle amie, Zona plus, Niška televizija i Kopernikus, kao i internet portalu Južne vesti, koji radi i onlajn emisije.

– Nikakav odgovor pozvanih političara nije nam stigao i sumnjam da će oni pozitivno odgovoriti na ovu vrstu sučeljavanja argumenata. Kod medija smo u nekoj meri naišli na razumevanje jer su Južne vesti ponudile svoj studio „kao neutralni teren“ za potencijalnu debatu, a i sa televizije Belle amie javno je saopštena dobra volja da se debata organizuje kod njih – kaže za Danas Miloš Bošković, član Inicijative.

Inicijativa je prethodno ovim funkcionerima uputila poziv za televizijsku debatu na kojoj bi se građani bolje informisali o tome šta je prava istina o Aerodromu “Konstantin Veliki”, a šta interes centralnog nivoa vlasti. Funkcioneri su pozvani kako bi građanima između ostalog „pružili odgovor na pitanje zašto bez pogovora sprovode partijsku naredbu koja je u suprotnosti sa interesima građana Niša“. Poziv je inicirala izjava poverenika SNS-a Milovanovića da u javnosti „postoje manipulacije i neproverene informacije“.

Milovanović je, inače, jedini političar koji je medijima kazao da je „spreman na duel“, ali potom izneo sumnju u legitimitet Inicijative „Ne damo niški aerodrom“ za koju se „ne zna koga predstavlja“, te poručio da bi duel trebalo „dobro organizovati“, a da bi u tome trebalo da učestvuju sve četiri televizije sa sedištem u Nišu. Članovi porodice Milovanović su, inače, vlasnici jedne od njih, televizije Kopernikus.

Odluka da se osnivačka prava, kompletna imovina, sertifikati i licence Niškog aerodroma, koji u poslednje tri godine beleži značajnu poslovnu ekspanziju i povećanje broja putnika, besplatno ustupe državi usvojena je 30. marta na sednici Gradskog veća. Ona je doneta na preporuku Vlade Srbije.

Nakon njenog usvajanja započeli su građanski protesti u organizaciji neformalne Inicijative „Ne damo niški aerodrom“. Na protestima je izražena sumnja da država želi da preuzme upravljačku kontrolu nad „Konstantinom Velikim“ kako bi narednih godina ograničila broj njegovih putnika u korist koncesionara Beogradskog aerodroma, francuske kompanije Vansi erport. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, resorna ministarka Zorana Mihajlović i njen pomoćnik Zoran Ilić potvrdili su kasnije da koncesioni ugovor predviđa tu vrstu ograničenja.

Konačnu odluku o vlasničkom statusu Niškog aerodroma doneće odbornici Skupštine grada. Predsednik Skupštine grada Rade Rajković izjavio je za naš list da će sednica sa tom tačkom dnevnog reda „biti zakazana posle 21. maja“, ali zasada nije zakazao ni sastanak šefova odborničkih grupa, koji prethodi svakoj sednici.

Z. Miladinović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari