Obezbeđenje državne granice Srbije, ukupne dužine 2.100 kilometara, od juče je u potpunosti u nadležnosti jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova.
Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Zoran Lončar juče je na redovnoj konferenciji za novinare Vlade Srbije istakao da je taj posao završen za manje od dve godine, dok je isti proces u državama koje su imale manje granice trajao od tri do pet godina.
– To je jedan od uslova na putu ka evroatlantskim integracijama i jedan od uslova za dobijanje viznih olakšica koje uskoro očekujemo – rekao je Lončar.
Prema njegovim rečima sada su stvoreni uslovi za nesmetan protok robe, ljudi i kapitala, ali i za efikasnije sprečavanje širenja organizovanog kriminala.
Demilitarizacija granice jedan je od uslova za liberalizaciju viznog režima sa EU, ali je neophodno da MUP Srbije obezbedi kvalitetnu kontrolu, ocenio je juče vojni analitičar Aleksandar Radić. Radić je za Betu ocenio da je potrebno vreme da se uspostavi novi sistem kontrole i dodao da bi MUP Srbije trebalo da se ugleda na nemačku graničnu službu koja je odlično opremljena i organizovana.
Ministri policije Dragan Jočić i odbrane Zoran Stanković razmenili su juče Povelje o kontroli državne granice, čime je taj posao u potpunosti prešao u nadležnost policije. Proces je počeo 15. avgusta 2005. godine, a u međuvremenu MUP je od Vojske preuzeo kontrolu granice s Mađarskom, Hrvatskom, BIH, Rumunijom, Bugarskom i Makedonijom.