Grbović (PSG) u Šapcu: Poslanike birati neposredno 1Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Neposredan izbor poslanika jedini je način da se povrati smisao i dostojanstvo Narodne skupštine, rekao je predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Pavle Grbović u Šapcu, gde je PSG građanima predstavio predlog reforme političkog sistema Srbije.

U PSG veruju da bi ta reforma trebalo da bude prva promena koja će se dogoditi u Srbiji nakon pobede nad autoritarnim režimom, navodi se u saopštenju, uz ocenu da ona neće automatski rešiti sve probleme nastale u prethodnih 30 godina, ali će „konačno postaviti dobre i zdrave temelje za njihovo rešavanje“.

Grbović je ocenio i da je u poslednjih deset godina javnost kontaminirana nedostojnim scenama na sednicama Narodne Skupštine na kojima se poslanici najmanje bave onim čime bi trebalo, a da preko 90 odsto građana ne zna ko su narodni poslanici koji dolaze iz njihovog mesta „jer njih niko nije birao da budu njihovi zastupnici, već svoju poziciju duguju stranačkom rukovodstvu“.

Vodeći autor dokumenta Nikola Tamburkovski istakao je da PSG tu reformu vidi kao skup institucionalnih podsticaja koji će u budućnosti primorati sve nosioce vlasti da deluju strogo u okviru svojih ustavnih i zakonskih ovlašćenja, omogućiti građanima da zaista biraju svoje predstavnike i učine političare odgovornim i, na kraju, vratiti moć i poverenje demokratskim političkim institucijama, a pre svega parlamentu.

Poverenica PSG za grad Šabac Ljiljana Grujić Perić naglasila je da je čisto obesmišljavanje lokalne samouprave to što je u Šapcu na izborima pobedila lista koja nosi ime Aleksandra Vučića, čoveka koji u ovom gradu nikada nije živeo niti ima ikakve veze sa Šapcem, dok je regionalni predstavnik PSG za Zapadnu Srbiju Radomir Đunić govorio o važnosti te reforme za nezavisnost pravosuđa.

Predlog reforme političkog sistema koji je predstavio Pokret slobodnih građana sadrži ukupno 12 tačaka i podrazumeva izmene Ustava Srbije, kao i izmenu ili donošenje potpuno novih sistemskih zakona.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Grbović (PSG) u Šapcu: Poslanike birati neposredno”

  1. Čovek je 100 posto u pravu. Izbori na osnovu liste su izvor muljanja i korupcije. To su pokzali izbori za mesne zajednice: kad biraš ljude, onda se desi da bolji pobedi!

  2. Demagogija i samo demagogija. Samo srusiti Vucica to je jedina ideja. Nijwdnu drugu ideju nemaju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.