Grčki parlament raspravlja o Sporazumu iz Prespe 1Foto: Pixabay/Bluestones

Grčka vlada podnela je danas parlamentu na ratifikaciju Sporazum iz Prespe kojim se rešava decenijski spor sa Skopljem oko imena Makedonije.

Sporazum je podnet na ratifikaciju dan nakon što su u Atini održane masovne demonstracije protiv dogovorenog rešenja po kojem Makedonija menja ime u Severna Makedonija, a Grčka prestaje da je blokira na putu ka članstvu u EU i NATO.

Rasprava u parlamentu trajaće do petka, 25. januara kada je predviđeno glasanje.

Grčki mediji navode da je uprkos protivljenjima u javnosti, premijer Aleksis Cipras, čini se, obezbedio potrebnu većinu za usvajanje Sporazuma, zahvaljujući malim strankama levog centra.

Prema navodima sajta Makropolis, levičarska stranka To Potami (Reka) odlučila je da odluku da li će podržati Sporazum iz Prespe, koji su letos dogovorili premijeri Grčke i Makedonije, Aleksis Cipras i Zoran Zaev, prepusti svojim poslanicima bez pretnje kažnjavanjem jer bi to dovelo u opasnost i sam opstanak stranke.

Očekuje se da će Sporazum iz Prespe dobiti podršku troje poslanika To Potamija što bi Ciprasu obezbedilo većinu od ukupno 152 glasa – 145 poslanika njegove Sirize, dva biša poslanika nacionalističke partije Nezavisnih Grka (ANEL), jedan nezavisni i jedan bivši poslanik To Potami.

Dogovoru se navodno vraća i lider male levičarske stranke Dimar Tanasis Teokaropulos zbog čega će njegova stranka biti izabačena iz saveza levice Kinal u kojem je prošle godine prevladalo protivljenje sporazumu Atine i Skoplja, a juče je i bivši premijer Jorgos Papandreu (PASOK) nagovestio moguću podršku sporazumu.

Rasprava u parlamentu trajaće sve do petka, 25. januara kako bi što veći broj poslanika mogao da iznese svoj stav, a biće objavljen i tekst sporazuma u celini.

Tokom jučerašenjih demonstracija protiv Sporazuma iz Prespe, u sukobima ispred parlamenta u Atini povređeno je najmanje 25 grčkih policajaca.

Sporazum predviđa da ime Makedonije bude promenjeno u Severna Makedonija, a da Grčka zauzvrat prestane da blokira njeno učlanjenje u NATO i EU.

Makedonija je već ispunila svoj deo dogovora, pošto je Sobranje ratifikovalo Sporazum iz Prespe i usvojilo ustavne amandmane kojima se menja ime zemlje.

Građani Grčke koji su juče protestovali u Atini protive se sporazumu jer veruju da svako pominjanje naziva Makedonija u imenu susedne zemlje predstavlja uzurpaciju antičkog grčkog nasleđa i izražava teritorijalne pretenzije prema Grčkoj.

Zbog sporazuma s Makedonijom raspala se i vladajuća koalicija u Grčkoj, ali je Ciprasovoj vladi u sredu izglasano poverenje u parlamentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari