Grenel: Kurtiju jasno rečeno da SAD neće nastaviti s podrškom Kosovu ako ne ukine takse 1Ričard Grenel Foto: Beta/AP

Specijalni izaslanik američkog predsednika za pregovore Srbije i Kosova Ričard Grenel izjavio je danas da je kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju jasno rečeno da SAD neće nastaviti s podrškom Prištini ako ne ukine takse na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Grenel je na Tviteru odgovorio na poruku izvršnog direktora portala Gazeta Ekspres Berata Buzalje, koji je od američkog diplomate zatražio da prokomentariše navode člana Kurtijevog Samoopredeljenja Erzena Vranićija da kosovskom premijeru nije rečeno da će SAD povući trupe sa Kosova i obustaviti ekonomsku pomoć Prištini.

„To nije tačno. Kurtiju smo jasno stavili do znanja da njegova odluka da zadrži takse, makar i delimično, šteti kosovskoj ekonomiji, i da SAD neće traćiti svoju podršku ako kosovsko rukovodstvo nastavi da nanosi štetu svom narodu na taj način“, naveo je Grenel.

Grenel je na taj način odgovorio na navode Vranićija koji je juče na Fejsbuku napisao da Grenel i savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Robert O’Brajan u telefonskom razgovoru s Kurtijem u utorak „nisu izjavili da će povući američke trupe s Kosova i zaustaviti ekonomsku pomoć Kosovu u bilo kojoj oblasti“.

„SAD su posvećene jačanju ekonomskog razvoja i bezbednosti u regionu. Na kraju razgovora obe strane su se složile da nastave komunikaciju i saradnju“, naveo je Vranići.

Kurti je trenutno pod snažnim pritiskom Vašingtona da bezuslovno i u potpunosti ukine takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH koje je u novembru 2018. uvela vlada Ramuša Haradinaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari