Grenel poželeo dobrodošlicu Marku Đuriću 1Foto: Twitter

Novi ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić svoj prvi radni dan obeležio je slikom sa Kapitol hila koju je podelio na Tviter nalogu.

„Prvog dana na poslu u ambasadi Srbije u Sjedinjenim Državama, entuzijazam i adrenalin su na visokom nivou. Srbija i SAD će sarađivati bliže nego ikad zarad bolje budućnosti za sve“, napisao je Đurić, umetnuvši srpsku i američku zastavu na kraju tvita.

On je objavio i grupnu fotografiju svojih saradnika, uz komentar „moj tim i ja krećemo putem daljeg unapređenja odnosa između naše dve zemlje, u svetlu predstojeće 2021. godine, u kojoj proslavljamo 140. godišnjicu od uspostavljanja diplomatskih odnosa“.

– Živela Srbija! Živele Sjedinjene Države – poručio je Đurić u trećem tvitu u nizu, uz fotografiju bedža šefa diplomatske misije. Na niz njegovih tvitova odgovorio je specijalni izaslanik odlazećeg predsednika SAD-a za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel. „Dobrodošao, Marko, počastvovani smo što si u Sjedinjenim Državama“, poručio je Grenel.

Kako piše portal Politiko Grenel odlazi na novi posao u Američkom memorijalnom veću holokausta koje upravlja Memorijalnim muzejom holokausta u Vašingtonu.

Bivši Trampov ambasador u Berlinu koji je bio i vršilac dužnosti šefa nacionalne obaveštajne službe i kasnije savetovao Trampovu predizbornu kampanju s mesta u Republikanskom nacionalnom odboru, jedan je od 40-ak Trampovih saradnika od poverenja koje odlazeći predsednik planira da nagradi novim poslom u nekom od vladinih odbora ili tela pre nego što završi mandat u Beloj kući, navodi Politiko.

Grenel je bio i glavni pregovarač u sklapanju ekonomskog sporazuma Beograda i Prištine koji je potpisan 4. septembra u Beloj kući u prisustvu Trampa, predsednika Srbije i premijera Kosova.

A 8. oktobra ove godine Vlada Srbije imenovala je Marka Đurića, tadašnjeg direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, za novog ambasadora u Vašingtonu.

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić, govoreći o ulozi novog ambasadora Srbije pod administracijom Džozefa Bajdena, poručio je da Đurić spada u onu vrstu mladih ljudi, uspešnih partijskih karijerista.

– Pretpostavljam da on takav kakav je odgovara onome ko ga je imenovao i da on predstavlja Srbiju pod Vučićem onakvu kakva jeste. Nije on ambasador Amerike da bi trebao da bude po volji ljudi oko Džozefa Bajdena. On je ambasador Srbije ovakve kakva jeste – ocenio je Janjić nedavno za naš list.

Janjić je kazao da Đurića Amerikanci veoma dobro znaju, makar oni koji su se bavili Balkanom.

On je dodao da to što oni misle o njemu, može biti neprijatno za njega i njih kada piju kafu i razgovaraju, ali da oni moraju da ga prihvate kao predstavnika Srbije.

Osmani sa predstavnicima Srpske liste

Vršiteljka dužnosti kosovskog predsednika Vjosa Osmani održala je juče sastanak sa predstavnicima Srpske liste, preneli su mediji. Ovaj sastanak bio je i poslednji u okviru konsultacija o datumu vanrednih izbora. Nakon sastanka učesnici nisu davali izjave za medije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari