Grenel stvorio priliku da obe strane pobede 1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC

Ne verujem da Ričard Grenel pati od marksizma i da veruje da ekonomija određuje sve.

Ekonomija je vrlo važna, ali je ona i te kako pod uticajem politike – poručuje direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić, koji za Danas komentariše najavu specijalnog izaslanika predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričarda Grenela da će se na sastanku 27. juna u Vašingtonu razgovarati o ekonomskim pitanjima.

Janjić podseća da od ekonomije, kada radi, nema velike štete, a da kada ona ne radi – ništa ne može da živi.

– To je jako korisno, ali to nije celina problema. Zato nastaju sve ove nedoumice da li će se preći na političke teme, a one su status, priznanje i granica, ili će se ostati samo na ekonomiji. Međutim, kada Amerika vodi pregovore o ekonomiji, to sigurno ima političke posledice. Jedna dobra politička posledica je da je Grenel uspeo svojom propagandom i marketingom više nego rezultatima da stvori „vin-vin“ atmosferu, da je moguće pobediti, te da i jedna i druga strana može nešto da dobije – naglašava Janjić.

On ocenjuje da je takva situacija mnogo bolja od „naklapanja“ šta je kompromis i ko šta mora da žrtvuje da bi nešto dobio. Janjić smatra da pomenuti pristup predstavlja „filozofiju pobednika“ i dodaje da je „nama gubitnicima jako potrebno da počnemo da razmišljamo u kategorijama pobednika“.

– Druga dobra stvar je da je Grenel uzdrmao i nadam se probudio Evropsku uniju, koja se još uvek ponaša birokratski i uspavano. Videlo se po posetama Miroslava Lajčaka da je sve to za uski krug i birokratske uši. Nadam se da će oživeti konkurencija između EU i Amerike oko rešavanja problema Kosova – navodi Janjić.

Prema njegovom viđenju, sastanak u Vašingtonu je treći korak, jer su prva dva napravljena na susretu u Berlinu, potpisivanjem dva sporazuma.

Petar Miletić, član Predsedništva Pokreta slobodnih građana, ne očekuje da će se na sastanku 27. juna u Vašingtonu bilo šta epohalno desiti. On smatra da je za međunarodne posrednike jedino važno da se dijalog nastavi, kako bi prikazali kao uspeh to što su se ponovo sastali predstavnici Beograda i Prištine.

–  Kada je reč o tome da li će se na sastanku govoriti o ekonomskim ili političkim temama, čini mi se da međunarodni predstavnici ponovo upadaju u istu grešku, koju su napravili svi prethodni, a ona je „hajde da se dogovorimo oko čega možemo, jer postoje teme oko kojih ne možemo da se dogovorimo“ – ističe Miletić.

On ukazuje da Srbi i Albanci nemaju komunalne, već etničke probleme, jer političke elite u Beogradu i Prištini šire mržnju između dva naroda. Miletić poručuje da Vučić to nikada nije prestao da radi, kao i na Kosovu, ko god je bio na vlasti.

– To je problem između Kosova i Srbije, a ne da li će kamioni prolaziti sa više ili manje dokumentacije – zaključuje Miletić.

Podsetimo, specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog između Beograda i Prištine Ričard Grenel izjavio je da je američka diplomatija zainteresovana da se na sastanku 27. juna između srpske i albanske strane u Beloj kući razgovara o rešavanju ekonomskih pitanja.

On je u intervjuu televiziji Njuzmaks rekao da se treba koncentrisati na ekonomska pitanja, kako bi se stvorila mini-Šenžen zona – odnosno slobodna industrijska zona, igrajući se rečima „šengen“ za evropsku zonu slobodnog kretanja i „šenžen“.

Seljimi: „Šenžen“ i „Šengen“ imaju različita značenja

Kosovski ministar pravde Seljim Seljimi izjavio je da Vlada Kosova neće ulaziti u pregovore za „mini-šengen“, prenose mediji.

– I premijer Hoti je obećao da nećemo ulaziti u takve pregovore za mini-Šengen. Šenžen je ekonomska zona u Kini koja zapošljava milione ljudi. To je nešto poput Maršalovog plana. Šenžen je nešto drugo – rekao je Seljimi. On je upozorio poslanike kosovske opozicije na sednici na kojoj se raspravljalo o pregovorima Kosova i Srbije, objasnivši da su „Šenžen“ i „Šengen“ potpuno različiti termini i da ih ne treba mešati.

Njujork tajms objavio ispravku

Njujork tajms je ispravio navode iz teksta o Srbiji i Kosovu i demantovao svoju informaciju da će se predsednik Srbije Aleksandar Vučić u subotu sastati sa predsednikom Donaldom Trampom.

– Nisam iznenađen, jer su pisali tekst a nikada nisu ni razgovarali sa mnom. Izmišljaju – napisao je Ričard Grenel na Tviteru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari