Gucati i Haradinaj braniće se da su uzbunjivači i da im je tužilaštvo postavilo klopku 1Foto: EPA-EFE/ GEORGI LICOVSKI

Bivši lideri Udruženja boraca OVK Hisni Gucati (Hysni) i Nasim Haradinaj braniće se pred sudom za zločine OVK u Hagu da su, u septembru prošle godine, kao „uzbunjivači“ objavili poverljive sudske dokumente kako bi razotkrili saradnju tužilaca sa vlastima Srbije.

To su danas, na pripremnom ročištu za suđenje, najavili njihovi branioci Tobi Kedmen (Toby Cadman) i Džonatan Ris (Jonathan Rees).

Optužnica Gucatija (54), predsednika Udruženja boraca OVK, i Haradinaja (58), potpredsednika tog udruženja, u šest tačaka, tereti za „krivična dela protiv pravosuđa – ometanje službenih lica u obavljanju službenih dužnosti (dve tačke), zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka (dve tačke)“.

Ta krivična dela, Haradinaj i Gucati su, po optužnici, počinili tako što su, na konferencijama za štampu Udruženja boraca OVK u Prištini, od 7. do 25. septembra prošle godine, objavili poverljive dokumente suda i tužilaštva za zločine OVK, uključujući i identitet potencijalnih svedoka.

Njihovi pravni zastupnici potvrdili su, tokom današnje rasprave, da će Gucati i Haradinaj braniti da su to učinili „u javnom interesu“ kako bi javnost na Kosovu saznala da tužilaštvo suda saradjuje sa vlastima Srbije, odnosno pojedinim srpskim zvaničnicima.

Na primedbu sudija da je obaveza tužilaštva da sarađuje sa vladama i da to nije tajna, branioci nisu imali jasan odgovor.

Advokati Kedmen i Ris su, istovremeno, naznačili da će na suđenju tvrditi da je tužilaštvo u Hagu bilo umešano u dostavljanje poverljivih dokumenata Udruženju boraca OVK i da je Gucatija i Haradinaja „podstaklo“ da ih objave, odnosno da im je postavilo „klopku“ u koju su oni upali.

Tužilac Metju Holing (Matthew Halling) negirao je sve tvrdnje odbrane, naglasivši da za njih ne postoje nikakvi dokazi, niti ima pravnih ni činjeničnih osnova.

„Nije bilo nikakve tajne operacije, ni umešanosti tužilaštva. Nema dokaza da je bilo koji zvaničnik tužilaštva bio umešan u dostavljanje tih dokumenata“ Udruženju boraca OVK, rekao je Holing.

On je naglasio da svi dokazi govore suprotno – da je tužilaštvo smesta zaplenilo sve dokumente pronađene u Udruženju boraca OVK, koje su Gucati i Haradinaj prethodno objavili uprkos upozorenju suda da to ne čine.

„Oni sami nikada nisu rekli da su upali u klopku…već su obećali da će dokumente objavljivati i ubuduće“, kazao je tužilac.

Odgovarajući na pitanja sudija, branioci Gucatija i Haradinaja priznali su da nemaju direktne dokaze o umešanosti tužilaštva, već samo posredni dokazni materijal.

Advokat Ris spomenuo je i da je moguće da se „neki službenik tužilaštva odmetnuo i radio bez dozvole“ kada je dokumente dostavio Udruženju boraca.

Na pitanje sudije, zastupnici odbrane odgovorili su da ne znaju ko bi to mogao biti, a tužilac Holing ponovio je da o tome nema nikakvih dokaza.

Tužilaštvo je najavilo da će na predstojećem suđenju imati samo dva svedoka, istražitelje koji su pretresali prostorije Udruženja boraca OVK.

Gucati i Haradinaj nisu bili prisutni u sudnici, a odrekli su se i prava da raspravu prate preko video veze.

Datum početka suđenja još nije određen.

Liderima Udruženja boraca OVK sudiće veće predsedavajućeg Čarlsa Smita (Charles Smith) iz SAD, u kojem su još Kristof Bart (Christoph Barthe) iz Nemačke, Ginel Metro (Guenael Mettraux) iz Francuske i rezervni sudija Fergal Gejnor (Fergal Gaynor) iz Republike Irske.

Krajem septembra 2020, Gucatija i Haradinaja su uhapsile snage Euleksa i prebacile u Hag. Od tada su u pritvoru u Sheveningenu (Scheveningen).

U prvom pojavljivanju pred sudom izjavili su da nisu krivi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari