Haradinaj će, ipak, poslušati Ameriku 1Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Kosovski premijer je dao jasan nagoveštaj da će, ipak, na kraju, uvažiti zahteve Sjedinjenih Američkih Država jer je svestan da bi u suprotnom Kosovo, a i on lično, izgubili „najvažnijeg i najmoćnijeg saveznika“ na svetskoj sceni, kažu za Danas pojedine diplomate…

, komentarišući jučerašnju izjavu Ramuša Haradinaja da je „spreman da na dnevni red sednice vlade stavi pitanje suspenzije taksi na robu iz Srbije, ako to neko od ministra predloži“.

Prema tvrdnjama naših izvora, nakon nove Haradinajeve izjave i „oštrog pisma“ Amerike, treba očekivati da će Kosovo „u skorije vreme ukinuti takse“.

„Zvaničan predlog o suspenziji taksi verovatno neće doći od nekog od ministara iz redova Alijanse za budućnost Kosova, koju predvodi Haradinaj, jer je kosovski premijer bio najvatreniji zagovornik uvođenja takve mere, već će to predložiti neki član kosovske vlade iz redova Demokratske partije Kosova, koju je nekada predvodio Tači“, objašnjavaju naši sagovornici.

Haradinaj je navedenu poruku javnosti poslao ubrzo nakon što je objavljeno da su lideri kosovskih Albanaca primili „oštro pismo“ čiji potpisnici su zvaničnici Stejt departmenta – Metju Palmer, Lora Kuper i Džon Eret. U tom dokumentu se Haradinaj, kosovski predsednik Hašim Tači i predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji upozoravaju da je otkazivanje posete Kosovu generala Nacionalne garde Ajove Timotija Ora samo prvi korak u obustavi saradnje iz oblasti bezbednosti, kao odgovor na uporno odbijanje zahteva za ukidanje taksi na robu iz Srbije i BiH.

„S obzirom na štetne aktivnosti vaše vlade, bilo bi neprikladno da takva poseta bude realizovana…. Pažljivo ćemo razmotriti i ostale aspekte zajedničke saradnje, kao i da li li će one biti smanjene… Kosovo nema boljeg prijatelja od Sjedinjenih Država… Kosovski rat za slobodu ostao je u sećanju mnogih Amerikanaca. Hiljade američkih diplomata i vojnika lično su uključeni u napore na izgradnji budućnosti Kosova. Neverovatno je da nakon svega što smo uradili zajedno, Kosovo tako malo ceni naše prijateljstvo i ignoriše naše savete“, ističe se u pismu.

Vučić: „Igra Prištine“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče povodom prištinskih taksi da „Haradinaj već dugo razmišlja o njihovom ukidanju“. „Moja procena je da će u Prištini na glasanju biti 17:3, kako bi sačuvali obraz Haradinaju, da nastavi da bude premijer… Takvu će igru da naprave, ali to je njihova stvar. Za nas je važno da se ukinu takse, jer je šteta 40 miliona evra koju trpimo kao država“, izjavio je Vučić za TV Pink.

Susreti izvan kamera

Hašim Tači je izjavio da se nekoliko puta sreo sa Aleksandrom Vučićem na sastancima koji nisu bili javni. „Nekoliko puta sam susreo predsednika Vučića izvan kamera u Briselu, u hodnicima i hodniku… Sreo sam se u Vatikanu, u određenim trenucima kada je bio na različitim ceremonijama, susreli smo se u Parizu kada smo bili na međunarodnoj mirovnoj konferenciji, a takođe i u Beču smo se sreli, sreli smo se i u Njujorku“, kazao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari