Haradinaj: Formiramo ZSO, ali prema Ustavu i zakonima Kosova 1Foto: EPA-EFE/MALTON DIBRA

„Formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom desiće se prema Ustavu i zakonima Kosova“, ponovio je premijer Kosova Ramuš Haradinaj gostujući u emisiji „Debata“ na Radio televiziji Kosova.

„Čuli smo i visoke zvaničnike EU kada su rekli da formiranje ZSO mora se desiti u skladu sa kosovskim zakonima“, istakao je on, prenosi RTK2 i navode  da je Haradinaj napomenuo je da su formiranje ZSO i priznanje Kosova od strane Srbije dva odvojena pitanja.

„To su odvojena pitanja. Prvo se dešava na Kosovu i tiče se samo Kosova. Formiranje ZSO je pitanje koje treba da se reši u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova kako predviđa sporazum. Dok, pitanje priznanja država mora biti obostrano, ono se tiče i Srbije i Kosova“, izjavio je Haradinaj.

Što se tiče dalje normalizacije odnosa između Prištine i Beograda premijer smatra da ima još dosta toga da se uradi ali da je napravljen veliki korak ka toj normalizaciji.

“Kosovo je dosta uradilo za prava Srba, sada je vreme za konačno pomirenje, političko pomirenje, inače to što se desilo ne može se zaboraviti niti oprostiti”, rekao je Haradinaj i dodao da „priznanje između dve države je zadnji korak koji se mora desiti, i očekujemo da se to desi što pre, ali ako se Srbiji čeka, možemo da čekamo i mi“.

Istakao je da Srbija ne može u EU bez priznanja Kosova i da se i zbog toga mora naći „zajedničko rešenje“.

Na pitanje o liberalizaciji viza za Kosovo Haradinaj je rekao da je nakon ratifikacije Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom optimista po tom pitanju.

Takođe je naveo da je zadovoljan sa koalicionim partnerima, i da je jedino nezadovoljan što zbog vladinih obaveza ne može posvetiti dosta vremena svojoj partiji AZBK.

Iako se u zadnje vreme često govorilo o privremenim izborima Haradinaj je odbacio tu mogućnost rekavši da „novi izbori biće nakon 4 godine od početka mog mandata“ dodajući da vlada radi intenzivno kada je reč o suštinskim pitanjima države i pitanjima od nacionalnog interesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari