Haradinaj: Prave statistike pokazuju da Kosovu ne preti rizik od migracije 1Ramuš Haradinaj Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je danas da su neki mediji preneli netačne informacije u vezi sa migracijom građana Kosova, posebno mladih ljudi, preneo je KoSSev.

On tvrdi da je tokom 2018. godine zabeležen najniži trend migracije stanovništva sa Kosova, a da širenje „netačnih informacija“ ozbiljno šteti procesu vizne liberalizacije.

„Prave statistike o migraciji, pokazuju da Kosovu ne preti rizik od migracije i da beleži najniži trend u odnosu na prethodne godine sa samo 3.515 zahteva za azil u 2018. godini, u odnosu na 2015. kada je 67.545 ljudi podnelo zahtev za azil. U 2018. godini 727 državljana Kosova dobrovoljno se vratilo“, rekao je Haradinaj.

Prema njegovim rečima, to su jasni pokazatelji „visokog pada migracije i da državljani Kosova poštuju osnovne principe slobode kretanja“.

„Netačni podaci, sa ili bez namere, i manipulisanje sa šiframa aplikacija za vize, koje su iste, jer u većini slučajeva su turističke, službene i radne, kao i posete zbog spajanja porodica, za koje građani apliciraju istovremeno u nekoliko ambasada i podnose ih nekoliko puta tokom godine“, naveo je Haradinaj.

Kosovski mediji preneli su nedavno informaciju da je prema podacima kosovskog Ministarstva unutrašnjih poslova, od 2013. do 2017. (sa izuzetkom 2014. za koju podaci nedostaju), bilo 337.322 prijava za vizu, kao i da je tokom ovog perioda sa Kosova, prema podacima Agencije za statistiku Kosova, emigriralo više od 170 hiljada građana.

Haradinaj, a potom i Vlada Kosova, nedavno su demantovali i podatke Svetske banke o stopi nezaposlenosti, prema kojima je Kosovo u 2018. izgubilo 17.000 radnih mesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari