Haradinaj: Razmena teritorija poziv na novu tragediju 1Ramuš Haradinaj Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Nastavak javne rasprave o redizajniranju granica i razmeni teritorija je poziv na novu tragediju na Balkanu, što vodi u destabilizaciju, nesigurnost i rizikuje dugoročnu političku i bezbednosnu investiciju za stabilnost i mir na Kosovu i u regionu, javlja KoSSev.

Kao premijer Republike Kosovo nastaviću snažno da se odupirem ovim razornim idejama i pozivam sve prijateljske zemlje i međunarodne institucije koje doprinose Kosovu da se suprotstave destruktivnim idejama i ne dozvole im da stignu za sto na kojem se donose odluke.“ Dok se kosovski predsednik, Hašim Tači, zalaže za „korekciju granica“, kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, i danas je nastavio u skladu sa svojim ranijim porukama, protiveći se ideji promena, kako on to vidi, kosovskih granica, prenosi KoSSev.

Haradinaj je danas poručio i da je narod Kosova zahvalan „dugoročnom angažmanu SAD, EU i drugih prijateljskih zemalja međunarodne zajednice“ i da kosovske institucije „dosledno doprinose održivom pomirenju“:

„Bili smo odlučni i nezaustavljivo radimo, posebno da uspostavimo dobre odnose sa svim našim susedima, uključujući i Republiku Srbiju. Mi smo platili skupu cenu za mir koji imamo danas i ne želimo da se vratimo u opasne scenarije i da nastavimo sa novom NATO intervencijom.“

„Završni, pravno obavezujući sporazum između Kosova i Srbije biće presudan korak za osiguranje stabilnosti i mira u našem regionu. Međusobno priznanje i trajni mir moraju da budu jedini verodostojan rezultat ovog dogovora,“ zaključio je kosovski premijer prenosi KoSSev.

Kako prenosi KoSSec, Haradinaj se dan ranije nenajavljeno sastao sa kosovskim predsednikom, Hašimom Tačijem, koji zagovara ideju „korekcije granica“, kao i predsednikom kosovske skupštine, Kadrijem Veseljijem, posle čega je sam Haradinaj saopštio da su se „složili da ne razmenjuju teritorije između Kosova i Srbije u Briselu“.

Detaljnije o Tačijevoj ideji, te ideji predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, o „razgraničenju“ Srba i Albanaca čiji se detalji ne otkrivaju, kao i najavama podrške značajnog dela uticajne međunarodne javnosti za ono što se predstavlja kao Vučićeva, odnosno Tačijeva ideja, čitajte u tematskoj stranici „Podela, razgraničenje…“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari