Haradinaj Stubla: Petkoviću zabranjen ulazak na Kosovo zbog destruktivnog ponašanja Srbije 1Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Vršiteljka dužnosti ministarke spoljnih poslova Kosova Meljiza Haradinaj-Stubla saopštila je danas da je direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Petru Petkoviću zabranjen ulazak na Kosovo pošto Srbija „nastavlja da se ponaša destruktivno“.

„Tako će biti jer se Srbija i dalje ponaša destruktivno, nastavlja sa zlostavljanjem i proizvoljnim hapšenjima i nezakonitim pritvaranjem građana Kosova, te koristi ilegalne puteve za uvođenje sumnjivih ‘vakcina’ na Kosovo u cilju ugrožavanja državne bezbednosti i javnog zdravlja“, napisala je ona.

Rekla je da se nastavljaju pokušaji kampanje „protiv kosovske državnosti“, navela je nedavni poziv Kataru da ne lobira za Kosovo, čime se, kako je ocenila, flagrantno krše sporazumi iz Vašingtona i Brisela.

„Povećanje provokacija, pretnji, lošeg ponašanja i prljavih igara koje donose nesigurnost i destabilizaciju u regionu i šire! Stoga, neka se klone Kosova“, dodala je ona.

Ranije danas Petar Petković je saopštio da je odluka da mu se ne dozvoli da obiđe popavljena područja na Kosovu doneta zbog predizborne kampanje, te je kritikovao Evropsku uniju za nemoć.

„Očigledno je da je predizborna kampanja u Prištini počela i pre zakonskog roka i da su Srbi ponovo glavne mete. Postupak albanskih političara govori o tome da im je politički marketing važniji od života i bezbednosti ljudi“, rekao je Petković.

Ocenio je da takvi postupci Prištine pokazuju da EU nije u stanju da obezbedi poštovanje postignutih sporazuma, među kojima je i onaj o slobodi kretanja.

Dodao je da Srbija ne želi da učestvuje u pojačavanju tenzija „jer se takva atmosfera uvek prelije preko leđa našeg naroda“ i najavio je da će pomoć srpskim porodicama stići, kako je i obećano.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari