Haradinaj traži mišljenje Ustavnog suda 1Foto: Beta/AP Photo/Michael Corder

Pokušaj premijera Ramuša Haradinaja da danas održi sednicu Vlade Kosova prošao je bezuspešno i on će se, najavio je, obratiti Ustavnom sudu za mišljenje o tome da li vlada u ostavci ima pravo da zaseda i donosi odluke.

„Nesigurno je sazivati sednicu vlade bez odluke Ustavnog suda“, izjavio je Haradinaj.

Zamenik premijera iz redova Demokratske partije Kosova Enver Hodžaj na samom početku sednice je rekao da aktuelna vlada nema ovlašćenja da donosi odluke koje su bile predviđene dnevnim redom, prenosi RSE. „Ovaj sastanak je nakon ove nove političke i zakonske situacije poseban.

Znam da je pred vama jedan dnevni red. Mislim da nemamo ovlašćenja za ove teme. Smatram da treba da tražimo zakonsku interpretaciju. Teme koje su hitne mogu se tretirati, a sa razmatranjem ostalih ne treba da se nastavi“, rekao je Hodžaj. Haradinaj je rekao da je najbolje da se ovo pitanje pošalje Ustavnom sudu.

„Teško je odrediti koje su teme hitne, a koje ne. Mislim da kao predsednik Vlade treba da se obratim Ustavnom sudu. Nisam za to, ali sam obavezan da to uradim“, rekao je Haradinaj. Haradinaj je 19. jula podneo ostavku zbog poziva Specijalnog tužilaštva da dođe na saslušanje u Hag. U Hagu se branio ćutanjem, a dan posle povratka na Kosovo najavio da će se vratiti svojim obavezama i radu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari