Haradinaj: Vojska Kosova "i na jugu i na severu" 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je da će buduća vojska Kosova „delovati i na jugu i na severu“ i ocenio kako je važno da sve zajednice koje žive na Kosovu budu deo vojske, ali nije precizirao kada bi ona mogla biti formirana, javlja RTK, prenoseći izvode iz Haradinajevog intervjua agenciji Kosovapress.

Haradinaj je istakao kako je važno da sve zajednice koje žive na Kosovu budu deo vojske, kao i da je njihov primarni zadatak da zaštite Kosovo, napominjući i da će vojska delovati i na jugu i na severu.

O pitanju Vojske Kosova govorio je i državni sekretar u nemačkom Ministarstvu obrane Tomas Zilberhorn koji smatra da će proces osnivanja kosovske vojske trajati narednih 10 godina. Bez obzira na nacionalnost, svi pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) su dužni da brane Kosovo, u suprotnom će odgovarati, rekao je Haradinaj, napominjući da u redovima KBS ima izuzetno vrednih momaka i devojaka iz svih zajednica. Haradinaj je, kako prenosi RTK, je govorio i o razlikama između KBS i Vojske Kosova.

„Uveravam vas da je razlika velika, povećava se nadležnost KBS i daje mandat za odbranu Kosova“, rekao je Haradianj. On je izjavio da će vojska delovati na čitavoj teritoriji Kosova, uključujući i sever, ali nije precizira datum kada bi moglo da dođe do potpune transformaciji KBS u Vojsku Kosova.

„Stvaranje vojske ne treba vezivati za datume. To je proces koji traje stotine godina. Formiranje Vojske Kosova se može dogoditi 28. novembra, ali može se dogoditi i pre ili posle tog datuma“, rekao je Haradinaj. O pitanju formiranja Vojske Kosova govorio je i državni sekretar u nemačkom Ministarstvu odbrane Tomas Zilberhorn koji smatra da će se ovo pitanje rešiti u narednih 10 godina. „Kosovo nisu svi priznali i to je sporno pitanje.

Zbog toga je važno da naglasim da, u inicijativi za donošenje zakona koja je podneta u parlamentu, ne stoji pojam – vojska. Ja na to gledam kao na početak procesa transfromacije u narednih 10 godina. U tom periodu bi trebalo da se reše sva sporna pitanja“, ocenio je Zilberhorn. Skupština Kosova je prošlog meseca usvojila Zakone o transformaciji KBS u Vojsku Kosova, a za ove nacrte Zakona nisu glasali poslanici Srpske liste, podseća RTK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari