Haradinaj: Zbog pritiska zemalja Kvinte vlada bila primorana na ostavku 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Usled pritiska zemalja Kvinte čudnim merama vlada je bila primorana da da ostavku, izjavio je predsednik Alijanse za budućnost Kosova i bivši premijer Ramuš Haradinaj u najnovijem intervjuu za „EkonimiaOnline“ prenosi portal Kossev.

Iako je neposredno nakon obznanjivanja da je primio poziv Specijalnog suda, saopštio i da daje ostavku na mesto premijera jer u Hag ne ide, kako je rekao, „premijer i država Kosovo“, već on lično, danas, pred vanredne izbore, kako navodi Kossev, Haradinaj tvrdi da je to bilo usled pritisaka.

On je ocenio da zemlje Kvinte vrše pritisak na Kosovo, ali, po njemu, ne i na Srbiju. „Ja nisam za to da se prihvate ovi uslovi Kvinte. Ja sam za to da im kažemo izvinite, mi smo suverena zemlja, mi imamo našu verziju kako možemo da se dogovorimo sa Srbijom, ukoliko poštujete to doći ćemo za sto, ako ne, čekaćemo. Nije po svaku cenu uslov za dijalog“, kazao je Haradinaj.

On je dodao da su zemlje Kvinte saveznici Kosova, da ih poštuje, te da je svestan njihove zainteresovanosti za dobre odnose sa Srbijom. „Ali oni bi trebalo da shvate da više nema prostora da se vrši pritisak na Kosovo, jer tim pritiskom sa čudnim merama primorali su Vladu da da ostavku“, poručio je Haradinaj. On je naveo i da može doći do destabilizacije na Balkanu ukoliko se takvi pritisci nastave, i dodao da bi zapadne zemlje pritisak trebalo da preusmere na Srbiju.

„Došli su do kraja, ako žele mogu da nas potope, ali pritiskom više ne mogu da nas ubede. Kvinta treba da okrene pritisak prema Srbiji, koja je na neprincipijelan način postavila uslov samo da bi započela dijalog. Kaže: ukinite taksu. A šta će onda tražiti za priznanje, ako samo da bi započela dijalog traži tržište“, rekao je Haradinaj. On je poručio da zna šta je podneo da „zaustavi podelu Kosova“, i naglasio da baš zbog toga ne treba prihvatiti uslove Kvinte. „Od prvog trenutka kada sam otišao na sastanak sa EU, sa gospođom Mogerini, rekao sam da neću dozvoliti podelu Kosova, neću odobriti.

Desilo se ono što sam rekao, sklonili smo dijalog od Mogerini koja je bila za podelu“, objasnio je bivši kosovski premijer. Haradinaj je takođe rekao da je uveren i da će svi političari iz Prištine, osim njega, uključujući i Aljbina Kurtija, pristati da se ukinu takse bez da, kako kaže, Srbija prizna Kosovo. „To je greška. Mislim da im to ne pomaže, čak ni Kosovu. Oni bi trebalo da budu jasni, dijalogu se vraćamo bez ikakvog uslovljavanja. Vrlo jednostavno“, zaključio je Haradinaj. (kraj) mjj 20:00

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari