Haradinaja iznenadio poziv Tribunala 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Odlazeći premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas da je bio iznenađen kada je dobio poziv Specijalnog suda pošto ga je Tribunal dva puta optužio i oslobodio.

On je istakao da je normalno da o tome ima mnogo spekulacija, a da nije tajna da je u rešavanju kosovskog pitanja odbacio ideju promene granica, koju je deo međunarodne zajednice podržao.

„Budući da me je Tribunala za ratne zločine dva puta optužio i dva puta oslobodio optužbi, za mene je bilo veliko iznenađenje kad sam ponovo pozvan. Nije tajna da sam, kao veoma opasan, odbacio promene granica u našem regionu, projekat koji je podržao i deo međunarodne zajednice. Zato kažem da će stopostotni porez na srpsku robu ostati sve dok Srbija ne prizna nezavisnost Kosova“, naveo je Haradinaj.

„Uzimajući u obzir sve te okolnosti, naravno da postoje mnoge teorije i spekulacije o tome kako je taj poziv došao“, rekao je Hardinaj u razgovoru za nemački dnevni list Frankfuter Algemajne Cajtung. Naveo je da je njegov razgovor u Hagu trajao oko sat vremena i da po savetu advokata nije odgovorio ni na jedno pitanje.

„Istražitelji su otvorili pitanja koja su ih interesovala o ranom početku Oslobodilačke vojske Kosova i mojoj ulozi u tome, ali nisam bio suočen sa konkretnim optužbama“, rekao je Haradinaj, dodavši da nije obavešten da li će biti optužen. Odgovarajući na pitanje o zaštiti svedoka, Haradinaj tvrdi da nije tačno da su svedoci koji je trebalo da svedoče u Hagu protiv njega ili umrli ili se nisu sećali događaja.

Podseća da je bivši glavni tužilac Tribunala za ratne zločine (MKSJ) Serž Bramerc, kada mu je isto pitanje bilo postavljeno u Beogradu 2011. godine, odgovorio da u njegovom slučaju nije ubijen nijedan svedok i da je sud zaključio da svedocima nije pretio.

„Naravno zaštita svedoka je važno pitanje na Kosovu, ali je dokazano da ga je pogrešno povezivati sa procesima protiv mene“, zaključio je Haradinaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari