Hiljadu sveća za Olivera Ivanovića u Beogradu i u Kosovskoj Mitrovici 1Oliver Ivanović Foto: S. Milojković

Udružena opozicija Srbije (UOPS) pozvala je građane da se u ponedeljak, 12. oktobra okupe ispred crkve Svetog Marka u Beogradu i u Kosovskoj Mitrovici, i upale 1.000 sveća povodom 1.000 dana od ubistva lidera Građanske inicijative „Srbija, demokratija, pravda“ Olivera Ivanovića.

Kako prenosi portal Kossev, okupljanje i paljanje sveća u Beogradu zakazano je za 19 časova ispred Crkve Svetog Marka, a u Kosovskoj Mitrovici na mestu gde je na najpoznatijeg posleratnog srpskog političara sa Kosova izvršen atentat.

Simbolično okupljanje „1.000 sveća za 1.000 dana tišine“ u Kosovskoj Mitrovici, najavio je preko društvenih mreža Ivanovićev nekadašnji saradnik u GI SDP Marko Jakšić, koji je iz te organizacije istupio u septembru prošle godine kada je predsednica Ksenija Božović odlučila da je uključi u listu „Srpska lista – Aleksandar Vučić“.

Jakšić je pozvao poštovaoce ubijenog političara da se u 18 časova sutra okupe ispred kancelarije u kojoj je Ivanović radio i gde je bilo sedište njegove GI SDP, u ulici Sutjeska u Kosovskoj Mitrovici, gde je 16. januara ujutru ubijen s leđa sa više hitaca, dok je ulazio u dvorište.

„Nadam se da će nam se pridružiti svi Oliverovi prijatelji, poznanici, poštovaoci njegove političke zaostavštine ali i svi drugi ljudi dobre volje iz ovog grada i okoline kojima on nedostaje i koji smatraju da je gromoglasna tišina u vezi sa njegovom likvidacijom nedopustiva“, naveo je Jakšić.

Jakšić je apelovao na one koji se budu okupili sutra da paze na fizičku distancu i nose zaštitne maske, zbog pandemije korona virusa.

„Tišina predugo traje ali i ona jednom mora da progovori“, poručio je Jakšić.

I organizatori iz srpske prestonice poručili su ranije da još niko nije osuđen za taj politički atentat, i da se „neki od osumnjičenih slobodno šetaju Beogradom i visoko su u vrhu režima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari