Hodžaj: Kosovo da donese zakon o kažnjavanju poricanja ratnih zločina na Kosovu 1Enver Hodžaj Foto: EPA / VALDRIN XHEMAJ

Vlada Kosova je danas na predlog zamenika premijera Envera Hodžaja usvojila odluku o početku izrade zakona o kažnjavanju poricanja ratnih zločina na Kosovu.

„Diskurs koji koriste srpski političari za žrtve rata na Kosovu, pokušavajući da sakriju istinu i poriču zločine koje je Srbija počinila nad civilnim stanovništvom na Kosovu je neprihvatljiv“, kazao je Hodžaj.

Hodžaj je kazao da slučaj bivšeg ministra Ivana Todosijevića nije prvi, da su takve izjave i ranije davali članovi Vlade Kosova iz Srpske liste koji su naišli i na podršku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i članova Vlade Srbije.

Hodžaj je pomenuo i evropsku praksu za sprečavanje oživljavanja ideologije koja je dovela do izvršenja tih zločina – etničkog čišćenja.

On se založio za zabranu bilo kakvog veličanja bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića i njegovih saradnika koji su počinili zločine, a koji su takođe proglašeni krivim pred međunarodnim sudom.

„Zato smatram da moramo preduzeti sve neophodne korake da regulišemo osnovu za kažnjavanje onih koji poriču zločine / genocid Srbije na Kosovu. U tome treba slediti praksu mnogih evropskih država kako bi se sprečilo oživljavanje ideologije koja je dovela do izvršenja tih zločina“, kazao je Hodžaj.

Vlada je zadužila Ministarstvo pravde Kosova da odmah započne rad na izradi zakona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari