Zahtev za ekstradiciju Gorana Davidovića, koji se nije odazvao na odsluženje jednogodišnje zatvorske kazne u Srbiji, danas će biti upućen Ministarstvu pravde Italije, rekao je za Danas državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen.

Homen, koji je juče potpisao zahtev za ekstradiciju, za naš list ističe da se nada da će ceo proces ekstradicije biti veoma brzo okončan.

– Radi se o nedeljama, a ne o mesecima. Sve zavisi od brzine rada italijanskih državnih organa. Imamo razloga da verujemo da se Davidovićnalazi u Italiji i zato smo uputili zahtev za ekstradiciju. U interesu je italijanske, ali i naše vlade da se ceo proces brzo okonča. Zbog toga su srpske vlasti neuobičajeno brzo reagovale – rekao je Homen.

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, Davidović, poznatiji kao Firer, nalazi se u Trstu, gde mu živi i radi supruga.

Davidovićje osuđen na godinu dana zatvora zbog krivičnog dela izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti u saizvršilaštvu. Vrhovni sud Srbije izrekao mu je 6.juna 2008. pravosnažnu presudu. Kako se Davidovićnije odazvao pozivu suda da stupi na izdržavanje navedene kazne, Opštinski sud u Novom Sadu doneo je 24. marta ove godine naredbu za izdavanje poternice.

Ambasador Italije Alesandro Merola nedavno je na pitanje Danasa kako je moguće da Davidovićdobije vizu i otputuje u Italiju, odgovorio da je Davidović imao važeći pasoš i da je tražio vizu za porodično spajanje, jer njegova žena živi u Italiji. Merola je naveo da ni srpsko tužilaštvo ni policija nisu Italijanima dali informaciju da je njemu bilo suđeno i da mu je sledila zatvorska kazna. Davidovićse, prema Merolinim rečima, nije nalazio na listingu osoba kojima ne treba dati šengensku vizu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari