Hoti: Studija u EP je neistinita i zasnovana na teorijama zavere 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Premijer Kosova Avdullah Hoti ocenio je danas u Orahovcu da je Studija koja je predočena Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta izgrađena na teorijama zavere, da je neistinita i da ne predstavlja mišljenje Evropskog parlamenta, već autora studije.

On ocenjuje da su u izradi studije korišćeni nepostojeći argumenti.

„Uveren sam da je studija u potpunosti zasnovana na teorijama zavere bez ikakve istine. Sada komuniciramo sa zvaničnicima EU, Evropskog parlamenta u vezi sa ovom studijom. To nije izveštaj nije mišljenje Evropskog parlamenta već autora i jasno je da su na osnovu analize izveštaja i podataka korišćenih u zaključcima ovog izveštaja nedosledni, neistiniti i konspirativni“, rekao je on.

Upitan o svojim odnosima sa izaslanikom bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog Kosova i Srbije, Richardom Grenelom, Hoti je rekao da sa njim imaju redovnu komunikaciju i da će se „sporazum o ekonomskoj normalizaciji odnosa između Kosova i Srbija od 4. septembra i dalje sprovoditi“.

„Imamo redovnu komunikaciju i u prošlosti smo imali komunikaciju sa oba američka politička tabora sa republikancima i demokratama. Potvrđeno je da će se, uprkos promeni administracije u Vašingtonu, sporazum od 4. septembra nastaviti sprovoditi i radimo svaki dan na tome“, kazao je kosovski premijer.

Ponovio je da je Kosovo ispunilo sve uslove za liberalizaciju viza.

„Sada naporno radimo na tome da ubedimo države članice pojedinačno. U prethodnoj vladi smo radili sa Nemačkom, sada u ovoj vladi radimo sa Francuskom i Holandijom. Ministarka spoljnih poslova boravila je u Holandiji, sastala se sa kolegom u Holandiji, to je sada interna odluka država članica. Inače, mi smo kao država ispunili sve uslove i nastavljamo da ih se pridržavamo“, rekao je Hoti.

Studija, koju je objavilo nekoliko evropskih autora po narudžbini Odbora za spoljnu politiku EP (AFET), primećuje da je američki izaslanik za dijalog Srbije i Kosova Ričard Grenel na Tviteru podstakao izjave kako će se američke trupe povući sa Kosova.

„Grenel je nastavio da sprovodi ovu pretnju koju nije izneo nijedan američki zvaničnik, u pregovorima sa Kurtijevim koalicionim partnerima, što je dovelo do zahteva za izglasavanje nepoverenja kojim je svrgnuta vlada Kurtija. Ovaj potez je široko osuđen u Evropi, uključujući zajednički demarš francuskog i nemačkog ambasadora u Prištini. Ovaj primer pokazuje kako je strani glumac uspeo da proizvede potpuno izmišljenu pretnju i tako podstakne na promenu vlasti“, navedeno je u studiji.

Ta (Kurtijeva) koalicija bila je kratkog veka i u osnovi je srušena američkom operacijom dezinformacija, stoji u studiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari