Hoti zatražio reakcije Kvinte i EU na izjave predsednika Srbije 1Avdulah Hoti Foto: Facebook

Aktuelni premijer Kosova Avdulah Hoti zatražio je danas od ambasadora zemalja velike petorke – SAD, Velike Britanije, Nemačke, Francuske i Italije i od šefa kancelarije EU na Kosovu da reaguju na preteće izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao i na pritiske i pretnje Srpske liste protiv stranaka nesrpskih manjina na Kosovu.

„Ove izjave, kao i pritisak i zastrašivanje nesrpskih manjina, imaju za cilj da se mešaju u parlamentarne izbore na Kosovu i poremete demokratski proces u našoj zemlji. Ovakva ponašanja su neprihvatljiva. Pozivamo vas da preduzmete sve neophodne mere protiv ovog opasnog pristupa i jasno stavite do znanja da mešanje u političke procese na Kosovu ne može proći bez posledica za one koji su u to umešani“, kaže se u pismu kosovskog premijera.

Hoti u pismu izražava posvećenost institucija Kosova organizovanju slobodnih i poštenih izbora, omogućavajući učešće na njima svim gradjanima sa pravom glasa, kao najboljeg garanta za izražavanje slobodne volje naroda i uspostavljanje demokratskih institucija.

Hoti je na fejsbuku reagovao i na izjave Vučića da zbog Kosova treba uvesti obavezni vojni rok.

„Ove izjave treba da se sa zabrinutošću prime od strane Evropske unije. Ali mi ne brinemo. Mi imamo našu vojsku, spremnu, a sada i deo američke vojske u mirovnim misijama“, kaže Hoti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari