Arhivska fotografija: Fonet Vlada Srbije

„Republika Hrvatska odbacuje ovakav pokušaj relativizacije srbijanske odgovornosti za izazivanje oružanog sukoba i agresije na hrvatsko državno područje, koji su rezultat velikosrpske politike Slobodana Miloševića“, navodi se u saopštenju ministarstva, koje prenosi Hina i podseća da o tome jasno govore relevantne rezolucije SB i GS OUN, presude Haškoga tribunala, kao i presuda Međunarodnoga suda pravde u Hagu u slučaju hrvatske tužbe za genocid i srbijanske kontratužbe.

Kako se navodi, upravo pretenzije na mešanje u unutarnje stvari susedne zemlje čine temeljnu razliku između hrvatske i srpske politike, koja nije od juče.

Ministarstvo ističe da Hrvatska garantuje najviši stepen zaštite prava nacionalnih manjina i gradi tolerantno i uključivo društvo utemeljeno na vladavini prava i poverenju među građanima.

Srpski predsednik Aleksandar Vučić izjavio je u subotu, nakon najnovijih napada na lokalne Srbe u Hrvatskoj, da je „razumljivo“ što su se prije 30 godina pobunili protiv hrvatskih vlasti.

Gosti kafića srpske nacionalnosti u naseljima Uzdolju i Đevrskama napadnuti su u sredu dok su gledali prenos utakmice beogradske Crvene zvezde i švajcarske ekipe Jang Bojs.

Policija je za incident u Đevrskama podnijela pet prekršajnih i jednu krivičnu prijavu dok se slučaj u Uzdolju još istražuje.

Povezani tekstovi