Mirović predložio sastav nove Pokrajinske vlade, bez podrške Vojvođanskog fronta i SRS 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Na isteku zakonskog roka od 90 dana od konstituisanja Skupštine Vojvodine,gotovo u poslednji čas, imenovana je nova Pokrajinska vlada koju će i u narednom periodu voditi Igor Mirović.

Ona će kao i prethodna imati 14 članova, sa smo dve žene na pozicijama pokrajinskih skeretara, a sastavljena je bez većih personalnih promena sa samo pet novih imena. Tim je čudnije zašto nije izabrana i ranije, pogotovo što je dobila, kako je Mirović rekao, široku podršku koalicije oko SNS (PS, SDP, PUPS), SVM i SPS-JS, kao i POKS-a, ukupno oko 100 od 120 poslanika, dok su protiv bili poslanici Vojvođanskog fronta, SRS i DSS.

U novom Mirovićevom kabinetu biće kao pomoćnici sekretara i kadrovi  iz hrvatske i slovačke nacionalne zajednice.

Biće to vlada kontinuiteta, ocenio je Mirović, i najavio da će njeni glavni ciljevi biti zajedništvo „ i sa onima kojji nisu tu, kao i sa svim nacionalnim zajednicama u Vojvodini“, okupljanje oko projekata, iznad svega privredni razvoj, veliki infrastrukturni projekti pažljivo vođenje javnih finansija. Novi-stari premijer je podvukao da je u proteklih godinu dana u Vojvodini zabeležen najveći porast prosečne zarade za 5.600 dinara.

Ni ova sednica nije protekla bez oštre polemike poslanika vladajuće većine i skupštinske opozicije, koja je najavila da neće podržati novu vladu.

Branislav Bogaroški (Vojvođanski front) ocenio je da pokrajinsku vlast karakteriše „kontinuitet moralne i ekonomske okupacije Vojvodine“ i da nije posao pokrajinske vlasti da „potroši pare koje stignu iz Beograda“. Đurađ Jakšić (SRS) je kazao da se po prvi put od uvođenja višepartijskog sistema čeka poslednji momenat da se formira pokrajinska vlast.

„Šta su naprednjaci čekali puna četiri meseca. Ovo je zaista bruka i sramota iz razloga što pokazuje do sada nezabeleženu dozu nonšalancije, nebrige, nemara i predstavlja sliku i priliku odnosa SNS prema poslu u pogledu AP Vojvodine“,dodao je Jakšić, ocenivši da je Vojvodina izgubila „dragocena dva i po do tri meseca u naprednjačkom prenemaganju i oklevanju prilikom izbora koalicionih partnera.

Branislav Ristivojević (DSS) ukazao je da se već na startu mandata parlamenta uspostavlja čudna praksa – poslanci nisu dobili nikakav materijal, a novinari su pre njih saznali sastav nove vlade. On je potvrdio da su poziv za sednicu dobili u ponedeljak, iako je po poslovniku trebalo pre deset dana.

„Ovaj manir u kojem počinje da radi pokrajinska skupština je u raskoraku sa najelementarnijim pravilima parlamentarne prakse“, kazao je Ristivojević.

Predsednik Ištvan Pastor nije, iako je to obavezan po poslovniku, obrazložio zašto je taj rok drastično skraćen. Ristivojević je ukazao i da je SNS demonstrirala manir preletanja i kupovine poslanika i naveo da je Nada Šević napustila njihovu grupu i prešla u naprednjački klub.

Nova Pokrajinska vlada

predsednik – Igor Mirović (SNS)

potpredsednici:

Zoran Gojković (SNS) ,sekretar za zdravstvo

Vladimir Galić (SNS), za zaštitu životne sredine i urbanizam

Žolt Sakalaš (SVM), sekretar za obrazovanje, uprvu, propise i nacionalne

manjine

Branko Ćurčić (SPS)

pokrajinski sekretari:

Aleksandar Sofić (SNS), za regionalnu saradnju i lokalnu samoupravu

Dragana Milošević (SNS), za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama

Predrag Vuletić (PS), za socijalna pitanja, demografiju i ravnopravnost polova

Smiljka Jovanović (SNS), za finansije

Ognjen Bijelić (SNS), za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj

Zoran Miošević (SNS), za visoko obrazovanje

Čedomir Božić, za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo

Nenad Ivanišević (SDPS) za privredu i turizam

Dane Basta (SNS) za sport i omladinu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari