Igra rečima o pitanju dijaloga u Skupštini Kosova 1Skupština Kosova Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ (arhiva)

Vanredna sednica Skupštine Kosova, na čijem je dnevnom redu bilo drugo izjašnjavanje o predlogu Zakona o obavezama, odgovornostima i ovlašćenjima delegacije Kosova u dijalogu sa Srbijom, počela je sa oko dva sata zakašnjenja zbog nedostatka kvoruma.

Predstavnici opozicije su na početku zatražili odlaganje sednice, dok su iz vladajuće koalicije poručili da odlaganje sednica nije u interesu Kosova, preneo je RTK2. Zasedanje je počelo izlaganjem predloga Avdulaha Hotija koji je zatražio odlaganje sednice zbog, kako je rekao, trodnevnog obeležavanja Epopeje OVK.

„Zbog svih žrtava nema smisla da danas, kada obeležavamo treći dan Epopeje OVK, u Skupštini Kosova raspravljamo i sastajemo se oko problema i u ime poslaničkog kluba Demokratskog saveza Kosova predlažem da premijer povuče predlog i da se ova rasprava odloži za drugi dan“, rekao je Hoti.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj svoj predlog o razmatranju Zakona o obavezama, odgovornostima i ovlašćenjima delegacije Kosova u dijalogu sa Srbijom smatra važnim za interese Kosova.

„Postoje pitanja koja su važna i ja mislim da zakon, ali i platforma o dijalogu imaju svoje mesto ovde u Skupštini. Pozivam članove parlamenta da se izjasne o ovom pitanju. Skupštini Kosova je data mogućnost da sačuva Kosovo od 17. februara 2008. Glasanje zavisi od broja poslanika u sali, ali mislim da ćemo tokom dana imati kvorum“, rekao je Haradinaj.

Za poslanike Samoopredeljenja delegacija Kosova, koja je predložila Platformu o dijalogu, nema nadležnost u ovom procesu.

„Državna delegacija nema nikakvu nadležnost, koju želi da preuzme kroz zakon koji još nije usvojen“, rekao je Gljauk Konjfuca iz Samoopredeljenja. Potom su poslanici DSK i Samoopredeljenja napustili salu, što nije omelo poslanike vladajuće koalicije da nastave izjašnjavanje po ovom pitanju.

„Mi se igramo rečima. Postoje dve vrlo različite stvari. Stoga, predlog zakona i platforma nisu isto“, rekao je Fatmir Ljimaj iz Inicijative za Kosovo. Inače, platforma za dijalog sa Srbijom predstavljena je sredinom februara, a zatim je prosleđena Skupštini Kosova na razmatranje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari