Ilić: Dragan Đilas me nije zvao u svoj Savez za Srbiju 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Nisam razgovarao sa Draganom Đilasom o ulasku Nove Srbije u njegov Savez za Srbiju i nije me zvao.

Koliko vidim to je okupljanje podeljene DS i njenih lidera koji su se rasuli. I to je građanska opcija. Smatram da Srbija momentalno nema desnicu, a da je ta desnica potrebna, jer je ona pokretačka snaga procesa i promena. Da bi vlada mogla dobro da funkcioniše i da se međusobno ministri kontrolišu uvek je potrebno da bude sastavljena iz više stranaka ili koalicija“, kaže za Danas Velimir Ilić , lider Nove Srbije.

* Boris Tadić smatra da opozicija treba da ide u dve kolone i da ne treba mešati babe i žabe?

– Možda i ne bi bilo loše da se ide u dve kolone, jer bi se tako lakše pobedio Vučić. Trenutno je biračko telo koje nije za građansku opciju potpuno uspavano, zato što na drugom desnom polu nema stranke ili koalicije za koju može da glasa. Pa posle izbora treba praviti koaliciju i onda tu jedni druge mogu da kontrolišu i da ta vlada funkcioniše kako treba , a ne da vladu vodi jedna stranka ili jedna koalicija u kojoj svako radi šta hoće i jedni druge ne kontrolišu. To što je SPS danas u Vladi ne znači ništa, jer su oni samo dekor.

* Vučiću, čini se, nije smetalo da u jednu kolonu okupi i socijaliste i monarhiste?

– Ne možemo na taj način da govorimo o Vučiću , on je njih sve okupio kao dekor. Tu se niko osim njega ništa ne pita. Nema suštinskog učešća drugih stranaka u donošenju odluka i vršenju vlasti. Sve to radi jedan čovek i njegova stranka. Oko Vučića je interesna grupacija, a ne prava koalicija.

* Čini se da se opozicija mnogo više bavi pitanjem ko je vođa opozicije nego pitanjem načina dolaska na vlast i rušenja ove vlasti?

– Mi smo za vreme DOS-a pravili ozbiljno istraživanje koga narod hoće i tako smo došli do Koštunice. Takvo istraživanje treba napraviti i sada. Lider mora da se bira od najboljih. Mi smo kao DOS svi imali jedan isti cilj, smenu Miloševića i sujete nisu dolazile do izražaja kao u delu današnje opozicije.

* Znači zbog sujete opozicija i naredne izbore može da dočeka razjedinjena?

– Opozicija u Srbiji je trenutno u stanju apatije i mrtvila, a morala bi da bude žestoka. Ona mora da nađe sebe i da napravi širok konsenzus oko nekog pitanja zbog koga bi biračko telo i levice i desnice glasalo za široku koaliciju. Ukoliko se bude išlo u dve kolone svako mora da stoji na svojim pozicijama, a onda da ta dva bloka, posle izbora, naprave savez i konačno povedu ovu državu pravim putem. Mi više nemamo vremena za gubljenje. Narod hoće da oseti snagu, jedinstvo i nadu koja bi dala rezultat. Narod je protiv Vučića, ali sa ovakvom opozicijom u kojoj je važnije ko je lider od toga šta ćemo da uradimo za Srbiju , nema alternative na drugoj strani. Vučić vlada sa 25 odsto sigurnog biračkog tela, ostali su uspavani.

* Može li referendum o Kosovu biti bar neki test za opoziciju?

– Da je Vučić bio pametan i da je mislio dobro svom narodu i Srbiji on je referendum mogao da iskoristi da se izvuče iz ove priče, što znam da su mu i savetovali neki stvarni prijatelji Srbije. To je bio jedini način da Srbija sačuva Kosovo, da se zamrznu pregovori o statusu dok se ne reše mnogi problemi i dok se u svetu ne stvori povoljnija klima. Mogao je tako da zaštiti i Srbiju i sebe. Nije hteo, njemu je jedino bila važna vlast. Sada je s tim zakasnio, jer nije u svojoj glavi raščistio šta sada hoće.

* Na osnovu čega tvrdite da je poslednja runda pregovora u Briselu pokazala da je predsednik Vučić i faktički priznao nezavisnost Kosova?

– To je jasno kao dan. Mogerinijeva je jasno time što je prenela to na svoju zamenicu stavila do znanja da su dogovori završeni i da sada samo treba realizovati šta su dogovorili , sve ono na šta je Vučić pristao, a o čemu sam već govorio. Samo što to Vučić odlaže da kaže narodu.

* Verujete li predsedniku Srbije kada kaže da nema ničeg lepog oko Kosova što možemo dobiti i ponuditi narodu – samo muke i teške stvari?

– NJemu je sve drama, muka i teške stvari. Tako kako on vodi državu isto može da je vodi i baba Simana. Poveća akcize na struju i gorivo da napuni budžet da bi vratio protivustavno uzete penzije narodu.

* Da li vam je jasno kakvu je Oluju i rat sprečio?

– Ma sve mi je jasno. On jedino što zna je da plaši ovaj narod preko njegovih medija koje je potpuno uzurpirao. On je tako i voz zaustavljao, zvao čovek mašinovođu i pričao kako je sprečio nove sukobe i rat. Svaki put on nas spašava od rata preko njegovih poltronskih medija. A za to vreme zajedno sa Ramom dogovara izgradnju puta za Prištinu, mimo svakog prostornog plana Srbije koji menjamo kako se kome svidi.

* Zašto ste od tužilaštva tražili da sprovede istragu zbog izjave Ane Brnabić da je Kosovo bilo Srbija?

– Zato što opozicija ni u parlamentu nije jedinstvena i deo opozicije pokazuje da je to uopšte ne zanima. Trebalo je da opozicija odmah pokrene inicijativu za smenu premijerke.

* Kako biste u najkraćem ocenili jednogodišnji rad premijerke Brnabić i njenog kabineta?

– Alisa u zemlji čuda, s tim što je akcenat na zemlji čuda. Ona se u svoj posao ne meša i krajnje je vreme posle godinu dana da preuzme funkciju koja joj je data i da počne da radi svoj posao. Žena se samo bavi digitalizacijom u zemlji u kojoj je toliko polupismenih i u kojoj nisu rešeni neki osnovni problemi naroda. U zemlji koja ne zna gde su joj granice, ona priča o digitalizaciji. Kada nju čovek sluša, Srbija dođe kao zemlja čuda.

* Zbog čega ste podržali proteste zbog poskupljenja cene goriva?

– Kad sam ja odlučivao, za kilogram malina moglo je da se kupi tri litra nafte, a sad treba dva kilograma malina za jedan litar. Za dva litra mleka mogli ste kupiti litar nafte, a sada treba osam litara mleka. Samo u predsednikovim medijima se danas živi mnogo bolje. Kada izađete među narod vidite da nikada nije bilo gore. Posebno je uništen srpski seljak. Nikada malina nije bila jeftinija, višnje džabe, a kupine narod baca, jer nema račun da ih bere.

* Od kada ste izašli iz koalicije sa SNS, tvrdite da su Vučići preuzeli sve i da su napravili od Srbije svoju privatnu prćiju. Ne preterujete li?

– Ni malo ne preterujem. Predsednik priča svašta. Možda čovek stvarno ne zna koliko mu okruženje krade i šta rade. Neka navede jedan tender koji je ispoštovan. Ali ako ne zna, a želi da vidi, evo ja ću da mu donesem dokaze za jedan ugovor, samo jedan gde su ukrali 150 miliona evra. Samo ako hoće, sve ću da mu objasnim gde i kako i ko krade. A imam još takvih. Oni hapse one nesrećnike što prodaju na kartonskim kutijama da zarade parče hleba, a velike krađe niko ne pipa. Ja ću da mu pokažem i objasnim, a on neka objasni kako je dozvolio toliku krađu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari