Informacije o imenovanju Lajčaka za specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan - čista nagađanja 1Foto: EPA/OLIVIER_HOSLET_

Informacija da bi ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak mogao biti specijalni izaslanik EU za Zapadni Balkan je čista spekulacija, objavila je regionalna N1 televizija, pozivajući se na neimenovane izvore u Briselu.

„O Lajčaku kao o specijalnom predstavniku generalno možemo kazati da se radi o čistim špekulacijama“, rekao je taj izvor.

Podseća se da je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel nedavno razgovarao sa predsednicima Srbije i Kosova, Aleksandrom Vučićem i Hašimom) Tačijem i ponovio ličnu predanost regionu Zapadnog Balkana i nastavku vođenja procesa pregovora, kao i da će ove sedmice posetiti Srbiju i Kosovo.

Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, koja još čeka na kandidatski status, o tome nema novih informacija, navodi N1 i dodaje da su se predsedavajući Doma naroda i Prestavničkog doma parlamenta BiH Dragan Čović i Denis Zvizdić juče u Briselu sastali sa evropskim komesarom Oliverom Varhejijem.

„Borel i Varheji su veoma zainteresovani i planiraju posetu BiH, ali trenutno nema tačnog datuma kada će se to desiti“, naveo je neimenovani izvor iz Brisela.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen nedavno je tokom predstavljanja hrvatskog predsedavanja EU najavila da će uskoro biti objavljenja nova metodologija proširenja Unije na Zapadni Balkan, dodaje se.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari